Green Book (2018)

  En italiensk-amerikansk udsmider får et job som chauffør for en distingveret sort koncertpianist, og undervejs bliver venskabet styrket, og racismen udslettet.


  HJERTE PÅ FIRE HJUL

  Et af nyere tids helt store biograf- og filmprishits og da også på alle måder en crowd pleaser: "Green Book" har hjertet på helt rette sted og vækker smil og begejstring gennem sine godt to timers fascinerende og letløbende underholdning.

   

  Fra a til b

  Viggo Mortensens på mange måder båtnakkede udsmidertype Tony Lip får i 1960'ernes USA et tilbud, han - næsten - ikke kan modstå. Den distingverede sorte koncertpianist Donald Shirley har brug for en chauffør, der både skal fragte ham fra a til b på en koncertturné i sydstaterne, men også fungere som assistent og hjælper.

   

  Clash of cultures

  Det er mildest talt et clash of cultures, da Tony sætter sig bag rattet med sin sorte passager på bagsædet. Grov mund og ingen manerer møder fintfølende sarthed og dannelse. Med lidt held og træning kan det umage par dog risikere at blive rigtig gode venner undervejs - på trods af både forskelligheder i hudfarve og verdensopfattelse.

   

  Klassisk til værks

  Instruktør Peter Farrelly går meget klassisk til værks i sin formidling af begivenhederne, der er baseret på virkelige begivenheder. "Green Book" er således ikke en film, der overrasker meget i sit narrative forløb, men som til gengæld overbeviser fuldt ud på engagement, hjertelighed og troværdighed.

   

  Vidunderligt samspil

  Dette skyldes ikke mindst det vidunderlige samspil mellem Viggo Mortensen og Mahershala Ali - et parløb, der giver næring til hele filmen og får den til at rotere smertefrit olieret om krumtappen. Mange skønne scener og replikvekslinger kalder på brede smil, fordi indlevelsen er så total, og så hjælper det smukt koreograferede tidsbillede af USA i 1960'erne også til medvind på landevejene.

   

  Underliggende racisme

  Det underliggende racistiske tema er forfinet og elegant håndteret, således at humoren får lov til at tage del i dette spektrum også. Det giver filmoplevelsen bedre sammenhængskraft, og man falder ikke i den moralsk-suppede grøft. I det historien beskæftiger sig en del med musik i kraft af Donald Shirleys pianistarbejde, oplever vi meget musik i handlingen - herudover er der pøset lige i overkanten underlægningsmusik ud over begivenhederne.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2018, USA, Komedie, Drama, Biografi, Biler på film, 130 min.

  Dansk titel: Green Book
  Instr: Peter Farrelly Prod: Jim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler Manus: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly Foto: Sean Porter Klip: Patrick J. Don Vito Mus: Kris Bowers
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AA - Bedste film
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Ali)
  • AA - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste skuespiller (Mortensen)
  • AAN - Bedste klipning
  • RB-N - Bedste engelsksprogede film
  • GG - Bedste film
  • GG - Bedste manuskript
  • GG - Bedste birolleskuespiller (Ali)
  • GG-N - Bedste skuespiller (Mortensen)
  • GG-N - Bedste instruktør