All the Money in the World (2017)

  Da barnebarnet til en meget rig mand bliver kidnappet, er det spørgsmålet, om rigmanden overhovedet vil punge ud.


  STRØMLINET KRIMIDRAMA

  + PLUS: foto | teknik | start
  -MINUS: glanspoleret | "politisk korrekt"

   

  Endnu et strømlinet stordrama fra den evigt produktive Ridley Scott: "All the Money in the World" er biografisk i egenskab af at beskæftige sig med rigmandsfamilien Getty.

   

  "Politisk korrekt" beslutning

  Først og fremmest er filmen dog bemærkelsesværdig for at være "politisk korrekt" i sin egen historik og håndtering af krænkelses-risikoen. Ridley Scott besluttede (med 47 dage til premieren) at skrive og filme den oprindelige J. Paul Getty ud af ligningen. Getty blev nemlig spillet af Kevin Spacey.

   

  En betændt sag

  Det krævede, at samtlige scener med Getty senior skulle filmes helt forfra, denne gang med Christopher Plummer. Alt sammen fordi Spacey var midt i en betændt sag med højt belagt "MeToo-aktualitet - om muligvis at have pillet ved en på under 18 år flere dekader forinden.

   

  En hetz

  I bedste amerikanske Hollywood-stil drives hetzen mod Spacey således helt derud, hvor overdrevet bliver til ingenmandsland, og filmens hovedrolleindehaver Michelle Williams udtrykker i bag-om-filmen-materialet sin dybeste lettelse og indædte glæde over Ridley Scotts beslutning...

   

  Begynder lovende

  Tilbage til filmen. "All the Money in the World" hører ikke til blandt Ridley Scotts mest udvandede produkter. Faktisk begynder den lovende og byder på flere sekvenser af troværdighed og enkelhed. Det holder dog ikke evigt.

   

  En dyr fornøjelse

  Da barnebarnet til oliemilliardæren J. Paul Getty bliver kidnappet med løsesumskrav på $17 mio., tager Getty Sr. det hele med ophøjet ro. Han kan jo ikke sådan gå ud og betale en masse millioner - han har flere børnebørn, så det kan hurtigt blive vel rigelig dyrt.

   

  Håbet lever

  I kulissen arbejdes der dog på en løsning, så også den kidnappedes mor har et håb at klynge sig til. Hjælpen får hun bl.a. fra Gettys specialagent Fletcher Chace. Med lidt hjælp kan teenageren komme helskindet hjem igen!

   

  Et pænt indhop

  Christopher Plummer gør et ganske pænt indhop i rollen som Getty Sr. - en rolle, han af gode grunde ikke fik meget forberedelsestid til. Til gengæld blev han både Golden Globe- og Oscarnomineret for præstationen, måske lige vel i overkanten af begejstring.

   

  Håndtamt kedelige

  Både Michelle Williams og Mark Wahlberg er dog håndtamt kedelige i de øvrige bærende voksenroller, og de bliver ikke boostet af rejserne til Rom - i typisk Ridley Scott'sk multinational handlingsramme - eller det stressende kidnapningsdrama i sig selv.

   

  Forventeligt poleret

  Filmen udvikler sig snart i en helt forventeligt poleret og egentlig temmelig uinteressant retning. Det er pænt, professionelt og poleret, men der er ikke mange ridser i lakken, når vi kommer til klimaks. Alt forløber som ventet. Rigelige mængder sovset underlægningsmusik bidrager med yderligere creme på en i forvejen tung filmoplevelse, der er mærkbart yderligere tynget af sin Spacey-slagtehistorie.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2017, USA, Drama, Krimi, Biografi, Teenagere, 132 min.

  Dansk titel: All the Money in the World
  Instr: Ridley Scott Prod: Chris Clark, Quentin Curtis, Dan Friedkin, Mark Huffam, Ridley Scott Manus: David Scarpa Baseret på: bog af John Pearson Foto: Dariusz Wolski Klip: Claire Simpson Mus: Daniel Pemberton
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (C. Plummer)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (C. Plummer)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Williams)