Scheme Birds (2019)

  En ung kvinde med et problematisk temperament bliver mor i en skotsk industriby, men ikke uden flere problemer.


  PERSPEKTIV PÅ SAMFUNDETS BUND

  Fascinerende indblik i ghetto-, -samfundsbunds- og "proletar"-livet, som det tager sig ud for den unge kvinde Gemma. Hun er vokset op hos sine bedsteforældre, fordi forældrene vist ikke vil kendes ved hende. Hun går til boksning, men bokser konstant med sit temperament - også uden for ringen.

   

  Bollet tyk eller låst inde

  Hun har dog fundet den store kærlighed og venter nu en krøltop med ham, helt i tråd med filmens tagline: "I denne her by bliver du enten bollet tyk eller låst inde". Det siger lidt om livsstil og ophobning af problemer i den tidligere stålindustriby.

   

  Fluen-på-væggen

  "Scheme Birds" rummer mange oprigtige "fluen på væggen"-scener fra Gemmas liv, og det i bund og grund trivielle hverdagsliv mellem de tårnhøje boligblokke perspektiveres med måbe-effekt, da en hendes venner med nød og næppe overlever et voldeligt overfald.

   

  Et vanvittigt skue

  Vennens vej tilbage til et decimeret liv som delvist lammet får Gemma til at gøre sig nogle tanker om sit eget liv - ikke mindst fordi, vennen mangler den ene side af sit kranie: Et vanvittigt skue!

   

  Ikke lagt fingre imellem

  Dokumentaren vedbliver at holde tilskueren fanget i den absurde-realistiske verden, der er Gemma og co's hverdag. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når samfundets bund her "udstilles" - her er ingen bortcensurering, og ægtheden er til at tage og føle på. Ind imellem til den lidt for anmassende musikunderlagte side, men generelt et tåleligt niveau.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2019, Storbritannien, Sverige, Dokumentar, Teenagere, 90 min.

  Dansk titel: Scheme Birds
  Instr: Ellen Fiske, Ellinor Hallin Prod: Mario Adamson Manus: Ellen Fiske, Ellinor Hallin Foto: Ellinor Hallin Mus: Charlie Jefferson
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation