Meska sprawa (2001)

  En forslået og mishandlet 13-årig dreng forsøger desperat at skjule, at hans far gennembanker ham hjemme.


  BARSKE LØJER

  I en ubønhørligt farveløs verden af vold, afmagt og håbløshed er den polske kortfilm "Meska sprawa" en i særklasse nedbøjende stemningsfilm, der fandt vej hele vejen til Oscar-komiteen i Hollywood og blev nomineret til en statuette. Det farveløse er ikke kun en spejling på drengen Barteks verden - Slawomir Fabickis iscenesættelse er ligeledes præget af grå og brunlige toner uden opblødning.

   

  Bælteslag

  13-årige Bartek er van til at få med bæltet af sin far, hver gang der er den mindste uoverensstemmelse hjemme. Det forsøger han meget ihærdigt at holde skjult for sine lærere og klassekammerater, men ydmygelsen venter alligevel som en del af ritualerne på fodboldholdet. Bartek møder ingen forståelse. Moren kigger den anden vej, og en herreløs hund er hans eneste ven.

   

  Barske løjer

  Med sin udsigtsløse historie og holdt i nævnte meget stringente "farve"-skala er "Meska sprawa" (der kan oversættes til "En mandeting") barske løjer. Der er ikke andet end vinden til at tørre tårerne af Barteks kinder, og denne gengivelse af mangel på empati sætter sig i kroppen.

   

  Isnende psykologisk indsigt

  Uden underlægningsmusik og med en isnende psykologisk indsigt er den knapt halve time lange kortfilm et nærværende, smertefuldt bekendtskab med sin helt egen visuelle indramning og med skuespil af en anden verden. Her er 13-årige Bartosz Idczak næsten mere fuld af indlevelse, end man overhovedet forestiller sig det muligt.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2001, Polen, Psykologisk drama, Teenagere, Coming of Age, 26 min.

  Dansk titel: A Man Thing
  Instr: Slawomir Fabicki Manus: Slawomir Fabicki Foto: Bogumil Godfrejow Klip: Joanna Fabicka Mus: Barbara Kolago
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste kortfilm