Champagnegaloppen (1938)

  Flere mænd bejler til grossererens datter: En violinist i Tivoli-orkestret og en baron. Men hvem har egentlig oprigtige hensigter, og kan den unge kvinde gennemskue kærlighedsspillet?


  TEATRALSK VIBRATO

  Med sine kreative studie-genskabelser af Tivoli i de glade dage omkring 1840 er dette historiske 30'er-komediedrama om ikke andet periode-interessant. Men George Schnéevoigts iscenesættelse og Fleming Lynges manuskript stikker i alt for mange retninger - fra syngespillende nonsens, over amors pile på kryds og tværs, til ufrivillig biedermeyer'sk kitsch.

   

  Skumle bagtanker

  Annie Jessens unge grosserer-datter Amelie har flere bejlere, bl.a. en ung musiker fra Tivoli, der spiller i selveste H.C. Lumbyes orkester. Men baron von Listow spiller også op til amour, dog med mere skumle bagtanker - han er nemlig mest interesseret i Amelie, fordi han står i gæld og gerne vil tilbage på rigmandskurs.

   

  Ingen atmosfæriske perspektiver

  Nu er det op til Amelies dømmekraft, hvem der bliver lukket ind i intimsfæren, og der skal files på violiner i mere end én forstand, før der er styr på både melodi og kærlighed. Alt sammen meget letløbende og teknisk 30'er-primitivt, men uden virkelighedens nærhed og charme. Her er ingen location-optagelser til at give de garvede (teater)skuespillere lidt vind i håret, og tilskueren atmosfæriske perspektiver.

   

  Kedsommeligt

  Det sætter de mange sang- og musikindslag i et noget ensidigt og kedsommeligt lys - og der er mange af dem, udført i tidstypisk teatralsk vibrato. Nogen særlig interessant tolkning af H.C. Lumbyes gøren og laden udgør filmen heller ikke, så tilbage er den blotte scenegulvs-fremdrift og enkelte skuespilleres små fine øjeblikke - her er Ellen Gottschalchs birolle som opvarterske blandt filmens mest mindeværdige.

   

  Pressen skrev:

  "Succes med Knald!" og "Der var virkelig Begejstring i Palads-Teatret i aftes, og der kan heller ingen Tvivl være om, at Nordisk Film baade har Ære og vil faa Glæde af sit nyeste Opus."  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1938, Danmark, Komedie, Biografi, Musik, Historie, 93 min.

  Dansk titel: Champagnegaloppen
  Instr: George Schnéevoigt Manus: Fleming Lynge Baseret på: syngespil af Paul Holck-Hofmann og Fleming Lynge Foto: Valdemar Christensen Klip: Valdemar Christensen, Carl H. Petersen Mus: Viggo Barfoed, Alfred Kjerulf, H.C. Lumbye