Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

  En ung seriemorder snor sig effektivt igennem og udenom det retslige, og samtidig er hans meget naive kæreste sikker på hans totale uskyld.


  REBET STRAMMES

  Ted Bundy-dokumentarer og spillefilm:

  Ted Bundy (2002)

  Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (2019)

  Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

  Ted Bundy: Falling for a Killer (2020)

  No Man of God (2021)

   

  Samtidig med tilblivelsen af sin effektive dokumentarserie Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (2019) har Joe Berlinger skabt denne spillefilms-dramatisering af stort set samme historie, dog med fokus på et kærlighedsforhold baseret på uligevægt og ekstrem naivitet.

   

  Gruopvækkende sand historie

  Det er den gruopvækkende sande historie om seriemorderen Ted Bundy, der hærgede hele USA med sine mindst(!) 30 mord på kvinder. Det lykkedes ham at flygte flere gange, når han endelig blev pågrebet, og samtidig var hans unge kæreste Liz urokkelig i sin tillid til Bundy: Hun troede fuldt og fast på, at kæresten aldrig kunne finde på at gøre noget så skrækkeligt.

   

  Den smilende seriemorder

  Med dokumentarserien i baghovedet genkender man det meste af spillefilmens handling, og dramatiseringerne af virkeligheden fungerer ganske godt. Genskabelsen af 70'erne sidder ret tæt på lige i skabet, og Zac Efron gør en udmærket figur som seriemorderen, der i offentligheden var kendt for sin altid smilende og glatte attitude.

   

  Skabelonagtigt

  Det er alt sammen professionelt, men også temmelig skabelonagtigt fortalt, og man savner en reel nerve i "levendegørelsen" af uvæsnet Bundy. Filmen er allermest interesseret i at genforælle det faktuelle og retslige, og det bliver for opremsende i længden. Meget af dialogen er direkte kopieret fra Bundys virkelige udtalelser – og ordlyden i retssagerne er den samme (også da John Malkovichs hoveddommer læser den endelige dom op.)

   

  Ufatteligt

  Mest fascineret er man over den utrolige, næsten ufattelige, virkelige historie om Bundys massakrer, der strakte sig over mange år og stater. Vil man have det virkelig krybende, isnende og perspektiverende portræt, kan man med stor fordel se nævnte dokumentarserie i stedet. Spillefilmen er alt for musikunderkastet, hvilket stjæler en god bid af den nødvendige autenticitet.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2019, USA, Biografi, Krimi, Drama, Retssalsdrama, Seriemordere, Fængselsfilm, 110 min.

  Dansk titel: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
  Instr: Joe Berlinger Prod: Joe Berlinger, Nicolas Chartier, Michael Costigan, Ara Heshishian, Michael Sminkin Manus: Michael Werwie Baseret på: bog af Elizabeth Kendall Foto: Brandon Trost Klip: John Schaeffer Mus: Marco Beltrami, Dennis Smith