Le fil (2009)

  En ung mand vender hjem til sin mor i et naturskønt område ved havet i Tunesien, kun for at forelske sig i hushjælpen, Bilal.


  UDSPRING VED TUNIS

  Det glade budskab ved grænseløs homoseksualitet er nået til den arabiske verden, nærmere bestemt nordafrikanske Tunesien: "Le fil" fortæller en universel historie om det forbudte, der får vinger.

  Et godt øje
  Da Marik vender hjem til moderens hus ved havet i Tunesien, får han straks øje på den velskabte hushjælp, Bilal. Men Marik er ikke åben om sin seksualitet, og han må ad omveje, før det ultimative udspring er en realitet.

  ..om den varme grød
  Heldigvis gengælder Bilal Mariks følelser, om end de to kredser længe om hinanden og den varme grød. Og mor og konventioner skal jo også lige bearbejdes.

  Nordafrikansk frisind
  Filmen er nærmest europæisk i sit frisind og som sådan overraskende og befriende. De løftede pegefingre og den forstokkede religiøse sammenbidthed er erstattet af en troværdig accept over en bred kam.

  Pyssenysset slagside
  Historien får dog også en lidt uheldig slagside mod det lidt for pyssenyssede, når en meget flamboyant bøsse-fætter og et lesbisk par med børnekriblende æggestokke byder sig til og får den sommervarme luft til at emme af homofili.

  Underspillet forhold
  Så fungerer det underspillede kærlighedsforhold mellem de to mænd bedre, flot underbygget af en ærlig inddragelse af den fascinerende nordafrikanske natur.

  Fordomme under opblødning
  Claudia Cardinale er herlig som gammelmor med fordomme under opblødning, men det er først og fremmest i samspillet mellem de to unge mænd i hovedrollerne at filmen henter både den subtile og helt konkrete energi, ikke mindst den seksuelle.

  Kammermusiktoner
  Karol Beffas interessante filmmusik er holdt i klassiske kammermusiktoner og får sjældent lov til at stjæle billedet helt.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2009, Tunesien, Frankrig, Belgien, Drama, Homoseksuelt tema, 93 min.

  Dansk titel: The String
  Instr: Mehdi Ben Attia Prod: Anne-Cécile Berthomeau, Farès Ladjimi, Edouard Mauriat Manus: Mehdi Ben Attia, Olivier Laneurie Foto: Sofian El Fani Klip: Chantal Hymans Mus: Karol Beffa
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation