The Book Thief (2013)

  En nyadopteret tysk pige oplever 2. verdenskrig hos sine plejeforældre og knytter sig til den jøde, de holder skjult i husets kælder.


  BARNDOM OP AD BAKKE

  Selveste Vorherre er en slags fortæller i denne bestseller-filmatisering. Men hvor Gud og hvermand fungerer med magi og drivkraft i romanen, er filmen fra start en hård sentimental nyser.


  Kærlighedsløs plejemor
  Pigen Liesel gives bort af sin mor til et barnløst, tysk par og må lære at indordne sig under sin kærlighedsløse plejemor. Heldigvis er plejefar anderledes sød og varmhjertet, og det hjælper også på humøret, at Liesel bonder rigtig godt med dén jøde, de vælger at skjule i husets kælder. Liesel lærer også at læse og skrive - en åbenbaring midt i en svær krigstid, og i det hele taget i en barndom op ad bakke.

  Konstrueret
  En af de første ting, der er med til at styre filmen i grøften, er den perfekt latterliggørende, tyskaccentuerede engelske tale: Ikke én eneste blandt filmens skuespillere har en jordisk chance for at opbygge en troværdig karisma, når diktionen er så tåbeligt konstrueret.

  Ingen genlyd
  Det er centralt for en film med fokus på det nære drama, at hjertebankenen giver genlyd, og mimikken brænder igennem. Begge dele falder her snarere til jorden.

  Uden indlevelse
  Som tilskuer opbygger man hermed hurtigt i en irratibilitet, og den systematisk sentimentale fortællestil gør det svært at leve sig ind i handlingen.

  Overfladisk og klinisk
  Genskabelsen af det nazistiske Tyskland er ikke troværdig. Masser af hagekorsflag i gaderne og lidt tilfældige, store nazi-begivenheder som Krystalnatten og bogafbrændinger: Det er for overfladisk og klinisk.

  Forudindtaget sentimentalitet
  Oscar-nomineret for John Williams' kønsløse og dominerende underlægningsmusik: Den gamle Hollywood-komponist kan endnu - vel at mærke sætte violiner sammen, så det driver ned ad biograflærredet med forudindtaget sentimentalitet.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2013, Tyskland, Krigsdrama, Krig, Børn på film, 131 min.

  Dansk titel: Bogtyven
  Instr: Brian Percival Prod: Ken Blancato, Karen Rosenfelt Manus: Michael Petroni Baseret på: roman af Markus Zusak Foto: Florian Ballhaus Klip: John Wilson Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • GG-N - Bedste musik