The Thomas Crown Affair (1968)

  En stenrig forretningsmand keder sig lidt og iscenesætter et effektivt bankrøveri. Og samtidig forfører han den kvindelige efterforsker på sagen.


  PENGE ER IKKE ALT

  Sammenhængende film:
  The Thomas Crown Affair (1968)
  The Thomas Crown Affair (1999)

  Godt tredive år før Pierce Brosnan og Rene Russo foldede sig ud i samme plot, gjorde Steve McQueen og Faye Dunwaye det mindst ligeså godt i originalen.

  60’er-æstetik
  Det er 60’er-æstetik for feinschmeckere, når der kæles for detaljerne i Norman Jewisons lækre iscenesættelse - komplet med datidens store hit, split screens.

  Ren kedsomhed
  Forretningsmanden Thomas Crown er god for fire millioner dollars og klager ikke på nogle fronter i sit liv. Alligevel keder han sig så meget, at han beslutter sig for at røve en bank. Han er master mind bag røveriet, og hans håndlangere har aldrig mødt ham. Røveriet lykkes perfekt, og politiet står på bar bund.

  Svært at vælge side
  Det ændrer sig, da man henter hjælp fra forsikringsagenten Vicki Anderson. Hun har en veludviklet sans for forbrydere, men det kan være svært at vælge lovens side, når man bliver skudt i bagmanden.

  Ridser i lakken
  "The Thomas Crown Affair" er en glat kriminalthriller næsten udelukkende baseret på overfladens kvaliteter. Hermed kommer man ikke rigtig under overfladen og savner lidt ridser i den perfekte narrative lak.

  Som små fisk i vandet
  Det er dog en udsøgt fornøjelse at se, hvordan McQueen og Dunawaye boltrer sig som små kåde fisk i vandet: Selvom også rollerne er glatte, bidrager de to med tiltrængt energi i en tørt forudsigelig historie.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1968, USA, Krimi, Romantik, 102 min.

  Dansk titel: Thomas Crown affæren
  Instr: Norman Jewison Prod: Norman Jewison Manus: Alan Trustman Foto: Haskell Wexler Klip: Hal Ashby, Byron Brandt, Ralph E. Winters Mus: Michel Legrand
  Priser
  • AA - Bedste originale sang ("The Windmills of Your Mind")
  • AAN - Bedste musik
  • GG - Bedste originale sang ("The Windmills of Your Mind")
  • GG-N - Bedste musik