Blind makker (1976)

  En ung mand på kanten af samfundet fusker sig til et job. Men et par naboer har samtidig gang i et konspirationsteoretisk vanvid, der ufrivilligt involverer ham.


  UFORLØST OG HALVERET

  Sammenhængende film:

  Flugten (1973)
  Per (1975)
  Blind makker (1976)

  Det tredje og sidste kapitel i filmsagaen om hverdagsroden Per er mere en komedie, eller rettere samfundssatire, hvor de foregående film mere var krimier.

  Fungerer i en times tid
  Og det fungerer egentlig ganske godt, særligt i filmens første times tid. Her er der samling på tropperne og den lidt aparte historie, hvor Jesper Kleins Kasper er en slags førerhund for Claus Nissens blinde Holger. Begge er de bidt af et konspirationsteoretisk vanvid, der også kommer til at involvere Per.

  På fode i samfundet
  Ole Ernsts Per er omvendt ved at komme på fode i samfundet, men kun fordi Kasper fusker ham ind i et job som vagt i en større forsikringsvirksomhed. Det gør Kasper mest for at kunne snage i selskabets arbejdsgange – noget, der udvikler sig i helt groteske retninger hen imod filmens slutning.

  Svært at bevare roen
  Per forelsker sig i Lisbet Dahls alenemor Susanne, og snart finder de to ud af det sammen, mod de fleste odds. Men det skal vise sig vanskeligt at bevare roen i den nyfundne borgerlige lønmodtagertilværelse, ikke mindst når de to gutter hele tiden terroriserer den stakkels vagt.

  Kører af sporet
  Hvad der fungerer i filmens første time, fungerer tilsvarende dårligt i de sidste tre kvarter. Her kører handlingen af sporet, og begivenhederne tager farve af de overgearede og tåbelige krumspring med Kasper og hans blinde makker – de trænger efterhånden sig selv op i en krog, og det samme sker for filmen.

  Uforløst og halveret
  Den ender uforløst og mærkeligt halveret. Flere gode og veldrejede scener sidder dog tilbage på nethinden, fine og letløbende i det skøre og hyperaktive, konspirationsteoretiske og Big Brother-angste tema.

  Vulgært helhedsindtryk
  Bedst lykkes også netop Jesper Klein og Claus Nissen som manden og hans blinde makker, selvom spillet ikke i helheden går op i den nødvendige højere enhed, men dør noget ud med det samlede vulgære indtryk.

  Delte meninger
  Med fin og meget lidt anvendt musik af Fuzzy. Ekstra Bladets Paul-Jørgen Budtz gav filmen 5 stjerner. "Årets bedste danske film": "En lille perle, eller sagt helt cool: Årets hidtil bedste danske film. "Blind makker" adskiller sig på afgørende vis fra de to foregående i serien, ved at man ikke udelukkende trækker på Ole Ernsts Per. Denne gang er der hele fire til at trække læsset. Og de er altså lige gode, lige dygtige, lige talentfulde."

  "Et rodet manuskript"
  Politiken skrev omvendt: ""Blind makker" – en skuffelse efter "Per". Det er rigtigt, at "Blind makker" adskiller sig fra "Per". Bl.a. ved at være langt ringere. Miseren ligger først og fremmest i et rodet manuskript, der vil meget uden at kunne samle sig om det fornødne."  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024