L' atelier (2017)

    En gruppe teenagere deltager - mere eller mindre frivilligt - i et skrivekursus hos en engageret lærerinde, og forviklinger opstår.


    LANGSOMMELIG ELEGANCE

    Instruktør Laurent Cantet, der bl.a. gav os lærerpsykologisk indsigt med Entre les murs (2008), byder her på endnu en svingom med lærergerningen - men nu i et mere atmosfære-fortættet kammerspil, hvor særligt lærerinden og en enkelt teenager kredser om hinanden i en uforløst, men tydeligt seksuel elektricitet.

     

    Uengagerede teenagere

    Antoine er del af en mindre gruppe teenagere, der er blevet aktiveret i et skrivekursus hos den engagerede lærerinde Olivia. Det er ikke noget, der huer ret mange af de unge - de vil hellere bruge tiden på mobiltelefonen end at skulle tage stilling til et plot til en kriminalroman.

     

    Yndlingsaktivitet

    Antoines yndlingsaktivitet er at springe ud fra klipperne og ned i lagunen - og Olivia lærer efterhånden, at det er her, hun kan finde ham, hvis hun gerne vil drøfte hans manglende engagement i kurset (eller måske bare få et glimt af hans veldrejede krop i klæbrige badebukser?)

     

    Ladet seksuel energi

    Den seksuelle energi er i hvert fald ladet, men i stedet for forløsning tager den andre og mere problematiske former, hvor Antoine viser mørke sider, der nærmest opstår ud af det blå. Spørgsmålet er, om lærer-elev-forholdet har en chance herefter.

     

    Mange lange sekvenser

    Med "L'atelier" tager Cantet sig endog meget god tid til at beskrive de enkelte seancer og stemninger. Det kan (ærlig talt) blive kedeligt med mange minutter lange sekvenser, hvor teenagerne sidder og surmule-opfinder elementer til den tænkte kriminalroman.

     

    Sitrende energier

    Langt mere sitrende er energierne mellem Olivia og Antoine, men de forplumres noget uklædeligt af det uventede "krimi-twist", der fungerer som en slags meta-krimi i den tænkte krimi, som de unge er ved at opfinde i handlingen i handlingen - forvirret?

     

    Kreativt tænkt - fortænkt

    Det er kreativt tænkt, men bliver også fortænkt. Totalt ødelæggende for den herskende behagelige og afdæmpede stil og stemning bliver det dog langt fra, og man fascineres særligt at det stort set totale fravær af underlægningsmusik og den smukke, rolige kameraføring.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2017, Frankrig, Drama, Teenagere, 113 min.

    Dansk titel: The Workshop
    Instr: Laurent Cantet Prod: Denis Freyd Manus: Robin Campillo, Laurent Cantet Foto: Pierre Milon Klip: Mathilde Muyard Mus: Edouard Pons, Bedis Tir
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN-N - Un certain regard-nominering