Mask (1985)

  En misdannet teenager kæmper en brav kamp for at leve sit kortsigtede liv nogenlunde normalt, men det er svært blandt vrængende normale.


  SMID MASKEN!

  Sammenhængende film:
  The Last Picture Show (1971)
  Mask (1985)

  Som en slags efterfølger til mesterstykket "The Last Picture Show" fortæller Peter Bogdanovich her den sande historie om teenageren Rocky Dennis, der lider af en meget sjælden kranie-misdannelse, også kendt som Iionitis.

  Ikke som de andre
  Rocky er med andre ord ikke helt som de andre: hans ansigt er meget deformt, og det er ikke let at begå sig blandt hverken unge eller gamle i samfundet - han betragtes ganske enkelt som et misfoster.

  Fordomsfulde mennesker
  Men det plejer at hjælpe, når alle de fordomsfulde mennesker lærer Rocky at kende - han har et hjerte af guld, er klog og empatisk og lever dét liv, han godt ved bliver kort, fuldt ud.

  Sund kærlighed
  Heldigvis er Rocky omgivet af sund kærlighed fra sin biker-mom og hendes motorcykelmænd, men moderen har det også svært med skiftende partnere og stoffer.

  Kærligheden kommer indefra
  Bogdanovich sætter i scene uden at distancere sig: det fremmedgjorte og aparte bliver normalt i en fordomsfri beskrivelse: kærlighed kommer indefra.

  Hjertelig præstation
  Den Oscar-vindende makeup gør Eric Stoltz' i forvejen fantastisk hjertelige præstation som Rocky tanden mere troværdig, og Cher vandt fortjent prisen for bedste skuespillerinde i Cannes.

  Smukt budskab
  "Mask" er helt generelt fortalt i en enkel og ukrukket stil, hvor tilskueren selv får lov at samle puslespillet, som oftest med et bredt smil på læberne - for det smukke budskab vinder utilsløret i de fleste scener.

  En kærlighedsaffære
  Kærlighedsaffæren med den blinde hestepige Diana tangerer det sødladne uden at ødelægge helhedsbilledet: her er en meget ung Laura Dern værd at fremhæve for sin troværdigt synsdepraverede præstation. Underlægningsmusik er her ikke meget af - her udgør Rockys mors forkærlighed til rock and roll det primære - og ikke-diegetiske - lydbillede.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1985, USA, Drama, Biografi, Teenagere, 120 min.

  Dansk titel: Masken
  Instr: Peter Bogdanovich Prod: Martin Starger Manus: Anna Hamilton Phelan Foto: László Kovács Klip: Barbara Ford Mus: Dennis Ricotta
  Priser
  • AA - Bedste makeup
  • CAN - Bedste skuespillerinde (Cher)
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Cher)
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Stoltz)