Dirch går køkkenvejen (1962)

  En generalkonsulinde venter fine gæster, og kokken har kun en halv time til at tilberede bl.a. sprængt and og omelet surprise.


  DIRCH I TOPFORM

  Werner Hedman iscenesatte her en vaskeægte timinutters Dirch Passer-farce på bestilling af Eksport-Svineslagteriernes Salgsforening.

  Fut under gryderne
  Generalkonsulinden har til sit middagsselskab tilkaldt en kok, som skal forberede bouillabaisse, omelet surprise, sprængt and og dessert. Dirch dukker op - en halv time før gæsterne ankommer - og sætter fut under gryderne.

  Tv-køkken på speed
  Kortfilmen er en slags tv-køkken på speed, med Dirch i topform - iført klassisk kokkekostume og rund Harry Potter-brille går han til opgaven med stor og vittig entusiasme.

  Fladpandet humor
  Humoren er i høj grad fladpandet. Klipfisk får Dirch ved at klippe en fisk midt over, kartoffelchipsene finder han ved at råbe "pommes frites frem!" og sprængt and skal naturligvis sprænges med dynamit.

  I det bedste lune
  Men det er ikke den store skade, når Dirch er på banen i sit bedste og mindst hysteriske lune. Charmen er gennemgående, og det mærkes, at Dirch selv er klar over plathedsniveuaets farer - hvorfor han gør sig ekstra umage med at tilføre det skøre personlighed og kant.

  Komisk sans i balance
  Det er veludviklet komisk sans helt i balance, og "Dirch går køkkenvejen" er selvsagt helt og holdent Dirchs film. Der er i hvert fald ikke meget eksport-svineslagter-tema på drengen, det nærmeste vi kommer gedigent kød er de sprængte ænder (som Dirch i øvrigt skyder ud ad vinduet, og de dumper dejligt ovnstegte ned i gryden!)

  Ukritisk grydeblanding
  Den mest vellykkede humor opstår ud af de mange ukritisk blandede ingredienser i den store gryde. Her hældes hele dåser sardiner og velsagtens 20 hele hvidløg, (ikke for mange, siger kokken), til omrøring, hvorefter katten skal prøvesmage. Da katten nærmest løber skrigende bort, er kokkens kommentar: "Der mangler salt!"  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1962, Danmark/KortDok, Komedie, 10 min.

  Dansk titel: Dirch går køkkenvejen
  Instr: Werner Hedman Manus: Werner Hedman Foto: Henning Bendtsen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation