Fast Times at Ridgemont High (1982)

  En gruppe amerikanske gymnasie-elever kæmper med hverdagens små og store op- og nedture - som studerende og privatpersoner.


  FYRIG 80'ER-FEST

  "Øl, fis og rockmusik" blev den slagfærdige danske titel på denne klassiske 80'er-ungdomsfilm med originaltitlen "Fast Times at Ridgemont High". Masser af smukke unge mennesker boltrer sig i deres nyfundne voksendom - eller i hvert fald på tærsklen til den - og det former en række fint afrundede situationsbeskrivelser.

   

  Charmerende

  Amy Heckerling, der som instruktør blev lidt af en ungdoms-genrespecialist, filmatiserer her kyndigt den senere instruktør Cameron Crowes bog. Vi har set det hele før, men det gør ikke øllen, fisen og rockmusikken mindre charmerende.

   

  Hormonombruste teenager

  På Ridgemont High-gymnasiet i Californien er der gang i de daglige intriger mellem de hormonombruste teenagere. Jennifer Jason Leighs Stacy Hamilton - i filmens finest afrundede præstation - forsøger sig med kærligheden, men rammer ind i den sædvanlige sex-blindgyde, hvor kærligheden ikke er med i herlighederne.

   

  Skolens rebel

  Sean Penns mildt sagt småt begavede Jeff Spicoli er skolens rebel. Han gør et stort nummer ud af at gøre sig bemærket, men den garvede lærer Mr. Hand får sat ham på plads - og måske kan det åbne døre til et liv med lidt mere indhold?

   

  Episodiske fortællinger

  Romcom'en består egentlig udtalt af en række episodiske fortællinger, hvor hovedpersonernes hverdagsproblemer afsluttes - for siden at indgå i filmens større ungdoms-sammenhæng. Der er fin balance mellem det komiske og alvorlige, selvom filmen først og fremmest klart må betegnes som en komedie.

   

  Den rette stemning

  Talrige samtids-popsange sørger for den rette stemning på lydsiden - i det hele taget er "Fast Times at Ridgemont High" et fænomenalt tidsbillede på 80'erne, og herligt frigjort - komplet med en del naturlig semi-nøgenhed.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1982, USA, Drama, Komedie, Romantik, Teenagere, 90 min.

  Dansk titel: Øl, fis og rockmusik
  Instr: Amy Heckerling Prod: Irving Azoff, Art Linson Manus: Cameron Crowe Baseret på: bog af Cameron Crowe Foto: Matthew F. Leonetti Klip: Eric Jenkins