Bedstemor gaar amok (1944)

  En 70-årig bedstemor spenderer sine mange penge til højre og venstre, og det forsøger et par af hendes arvinge at sætte en stopper for.


  GØGL UDEN TØJLER

  Året er 1944, og den danske befolkning er tynget af krigens stemning. Heldigvis har man filmskvinden Alice O'Fredericks og hendes koinstruktør Lau Lauritzen jr. til at fabrikere en lille humørbombe af en farce - ganske vist blot tre kvarter lang, men med sikre kort og en handling af de helt løse.

   

  Venstrehåndsarbejde

  Det så man gerne stort på, og O'Fredericks og Lauritzen gjorde sig hér i hvert fald ikke overordentligt umage - "Bedstemor gaar amok" er udpræget venstrehåndsarbejde, uden reel manuskriptforfatter og med en historie, der er rendyrket gøgl uden tøjler.

   

  Bedstemor med slag i

  Den 70-årige bedstemor, Petrine Sonnes Betty Larsen, er glad for at bruge sine mange penge på alskens små og store ting, og det falder i dén grad et par af hendes arvinge for brystet. Så meget, at de ihærdigt forsøger at få Betty anbragt på en sindssygeanstalt, inden alle pengene er brugt.

   

  Ikke helt efter planen

  Nu er det Christian Arhoffs opgave - i rollen som sindssygedoktor Galde - at møde bedstemor og konstatere, at hun er indlæggelsesmoden. Men helt efter planen går det ikke, særligt fordi dr. Galde ud over bedstemor selv er i selskab med dennes nevø, Helge Kjærulff-Schmidts Adam.

   

  Ikke ufarlig

  Ufarlig er bedstemor ikke at omgås, hun har nemlig købt en cirkusløve for at hjælpe det konkurstruede Cirkus Voldoni. Men hun er sød og sjov - og bestemt ikke nærrig, så mon ikke dr. Galde med tiden kommer til at holde af den aldrende kone..

   

  Udtalte farceløjer

  Tungest at sidde model til er de udtalte farceløjer, hvor særligt Chr. Arhoff og Kjærulff går ind i hinanden flere gange i træk med hver deres ekstremt-platte latter. Mere finurlig er Petrine Sonne - i en meget sjælden hovedrolle - selvom der er ærgerligt langt mellem de reelle muligheder for skuespilsmæssig udfoldelse.

   

  Kort spilletid

  Før det hele er begyndt, er det slut igen, og det er i virkeligheden meget tilpas med 45 minutters spilletid, når nu der så absolut ikke er mere kød på historien, end det hér er tilfældet. Sven Gyldmarks musik er relativt anonym og stjæler ikke hver en scene.

   

  Meget ung Lily Broberg

  Bemærk en meget ung og tilsvarende smuk Lily Broberg i en meget tidlig rolle som cirkusprinsessen Eva - klassisk for tiden tror bedstemor til at begynde med, at hun er en dreng - fordi hun har kedeldragt og kasket på. Pressen skrev: "Dansk Humør-Cocktail" og "Harmløse Løjer".  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1944, Danmark, Komedie, Farce, Dyr på film, 45 min.

  Dansk titel: Bedstemor går amok
  Instr: Alice O'Fredericks, Lau Lauritzen Prod: Henning Karmark Manus: Alice O'Fredericks, Lau Lauritzen Foto: Rudolf Frederiksen Klip: Marie Ejlersen Mus: Sven Gyldmark