Mommy Dead and Dearest (2017)

  Da en ung kvinde anklages for mordet på sin mor, ruller en helt vanvittig historie om systematisk misbrug gennem talrige år sig ud for offentligheden.


  DET GLADE VANVID

  Tematisk beslægtede film:

  Mommy Dead and Dearest (2017)

  Run (2020)

   

  Absurd teater med skræmmende vanvittige undertoner udspiller sig måske især i det virkelige liv. Og det bliver vi i dén grad mindet om i mødet med denne biografiske dokumentar - et indblik uden sidestykke i menneskeligt vanvid, så det næsten ikke er til at fatte.

   

  Forskruet og koldblodig?

  Da den meget krampagtigt barnligt udseende unge kvinde Gypsey Rose bliver anholdt for at have myrdet sin mor, tror alle, at pigebarnet er en helt igennem forskruet og koldblodig morderiske i den værst tænkelige forbrydelse. Sammen med sin kæreste har hun stukket dén tilsyneladende kærlige mor i sænk med en kniv.

   

  Ikke hele historien

  Men dette er ikke hele historien. Så langt fra - og da sandheden om moderens systematiske misbrug af Gypsey Rose kommer frem, kan offentligheden godt se, hvorfor pigen havde et motiv til at slå sin mor ihjel! For at svindle systemet mest muligt satte moderen sin datter i et helt igennem ubegribeligt sygdomsvanvid - alt sammen spil for galleriet, og alle hoppede på den.

   

  Opdigtede diagnoser

  Således havde Gypsey Rose ifølge moderen bl.a. både muskelsvind og cancer, og hun fik indopereret en sonde og sov med åndedrætsmaskine. Alle diagnoserne var opdigtede, men moderen holdt sin datter i et jerngreb - og i en kørestol, lige indtil det hele endte i mord.

   

  Sympatier & antipatier

  Dokumentarfilmen er bygget sådan op, at vi først føler os sikre på, at Gypsey Rose er ondskaben selv. Med sin barnlige og frygteligt irriterende fremtræden er hun svær tro på eller fatte sympati for. Men stille og roligt begynder brikkerne i ovennævnte vanvids-puslespil at falde på plads, og hermed flytter tilskuerens sympatier og antipatier sig også en del.

   

  Grufuld kontekst

  Gennem interviews med Gypsey Rose selv og en række af hendes familiemedlemmer sættes alvoren i kontekst, ligesom en lang række arkivfilm af datter og mor sammen giver kuldegysninger i den grufulde kontekst. Alt sammen relativ nøgternt indrammet, dog kunne man have ønsket sig en langt mindre anmassende musikanvendelse.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2017, USA, Dokumentar, Biografi, Krimi, 82 min.

  Dansk titel: Mommy Dead and Dearest
  Instr: Erin Lee Carr Prod: Andrew Rossi Foto: Bryan Sarkinen Klip: Andrew Coffman Mus: Ian Hultquist
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation