Jätten (2016)

  En meget deform lilleputmand er et let mobbeoffer, men til gengæld et stort talent til petanque. Måske kan det løfte ham?


  VAKLENDE SKÆVHED

  Spillefilmsdebuterende Johannes Nyholm vandt tre hjemlige Guldbagge-filmpriser for sit portræt af den deforme lilleputmand, Rikard: Bedste film, manuskript og makeup. Sminke er der da også brugt rigelige mængder af, når man ser på Rikards ansigt - der vækker mindelser om David Lynchs The Elephant Man (1980).

   

  Offer for mobning

  "Jätten" er koproduceret mellem Sverige og Danmark, hvorfor vi som en lille sidehistorie skal et smut til københavnsområdet. Når Rikard ikke er offer for mobning eller fjæler sig på sin institution blandt psykisk udviklingshæmmede, er han nemlig meget stor petanque-entusiast.

   

  Vild med petanque

  Dét kan udnyttes, og da det endelig lykkes ham at bevise sit værd med jernkuglerne, kan den store turnering i Danmark måske blive hans indgang til et gladere liv. Filmens titel er i øvrigt et lille eventyr - Rikard drømmer sig nemlig stor og stærk, og han vandrer som kæmpe gennem smukke svenske landskaber.

   

  (Hyper)komisk

  Filmen har en klar slagside til det (hyper)komiske, hvilket fungerer klart bedst, mens begivenhederne endnu er unge, og formen sætter sig. En scene, hvor overlægen viser sine alumner den bevidstløse Rikard frem i sygesengen, vækker kortvarigt fine mindelser om om humoren i Triers Riget (tvs).

   

  Blandt næserynkende mennesker

  Men snart fordufter det originale til fordel for mere tyndt kausal mærkværdigheds-drama, hvor den stort set stumme Rikard famler sig frem mellem næserynkende mennesker. Der er langt mellem både de komiske og dramatiske højdepunkter, og spillet slår sjældent ret mange gnister.

   

  Flotte kæmpe-scener

  Scenerne med Rikard som kæmpe er filmens klart flotteste og højner det visuelle niveau betragteligt. Filmen er ikke overøset med underlægningsmusik, hvilket er et plus.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, Sverige, Komedie, Drama, Sport, 86 min.

  Dansk titel: Kæmpen
  Instr: Johannes Nyholm Prod: Maria Dahlin, Morten Kjems Juhl Manus: Johannes Nyholm Foto: Johan Lundborg Klip: Morten Højbjerg; Johannes Nyholm Mus: Björn Olsson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GULDB - Bedste film
  • GULDB - Bedste manuskript
  • GULDB - Bedste makeup
  • GULDB-N - Bedste birolleskuespiller (Kyrén)
  • GULDB-N - Bedste klipning
  • GULDB-N - Bedste musik
  • CPH - Politikens Publikumspris-nominering