There Was a Crooked Man... (1970)

    En gruppe forbrydere havner sammen i et fængsel langt ude i ørkenen i Det Vilde Vestens glade dage.


    FARVESTRÅLENDE PJAT

    Denne western-bliver-til-fængselsfilm vinder meget terræn på en lille håndfuld veloplagte skuespillerpræstationer og - ikke mindst - Harry Stradling Jr.s fænomenale Technicolor-fotografering. Men nogen stor historie er vi ikke vidner til.

     

    Altid smilende røver

    Kirk Douglas spiller den altid smilende røver Paris Pitman, Jr., der efter at have røvet en rigmand for $500.000 bliver taget og nu må et smut i fængsel. Det slår ham dog ingenlunde ud, og indsat i det "flugtsikre" ørkenfængsel finder han nok både på gode idéer og får nye venner.

     

    Godhjertet og bestemt

    Men da fængslet får ny inspektør i form af Henry Fondas godhjertede, men bestemte Woodward W. Lopeman, skal hr. Paris til at passe lidt bedre på - for han går bl.a. i flugttanker, som den nye inspektøt for længst har luret.

     

    Spradebassefilm

    "There Was a Crooked Man" er en rigtig spradebassefilm med skæve smil og masser af skøre indfald. Særligt i begyndelsen er den tilmed vovet med flere bare bryster - og siden også Kirk Douglas' numse, da han springer i badetønden!

     

    Ingen total balance

    Det er dog ikke en film, der finder nogen total balance. På den ene side er fortællestilen præget af det nærved farcelignende - og på den anden side er der masser af gedigen "socialrealisme" blandt de indsatte på ørkenfængslet.

     

    Konglomerisk musik/musak

    Blandt de absolut mest irriterende fortælle-"tricks" er Charles Strouses konglomeriske musik/musak, der både stritter i alle retninger, men som også er en ørebæ, der fratager scenerne al potentiel nerve.

     

    Fine idéer og kreative løsninger

    Men i helheden er der mange fine idéer og kreative løsninger i Joseph L. Mankiewicz' iscenesættelse - båret langt af tre stjernepræstationer af Kirk Douglas, Henry Fonda og Burgess Meredith (i rollen som den snuskede "Kid", der ikke har været ude af sit undertøj i flere dekader.)



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024