Ex Machina (2015)

  En ung mand skal deltage i et forsøg hos en internetmilliardær, hvis spektakulære forskning med en smuk robotkvinde er svær at skelne fra den ægte vare


  VIRTUAL REALITY

  Alex Garland, forfatter til succesrige manuskripter og romaner, debuterer her som instruktør med en visionær kunstig intelligens-science fiction/mystik/thriller.

  Alternativ fortællelyst
  "Ex Machina" emmer af alternativ og teknologisk perspektiverende fortællelyst og har klare kvaliteter i sin elegante scenografi, men nogen vellykket film er det ikke.

  Et sært eksperiment
  Unge Caleb har vundet en tur til internetmilliardæren Nathans hemmelige domicil i bjergene. Her skal Caleb deltage i et eksperiment, hvor han skal teste en robotkvindes menneskelige evner.

  Mørke kældre
  Men i de mørke kældre under bjergene opstår ildevarslende strømafbrydelser, og snart er der risiko for, at den kunstige intelligens kan tage magten.

  Anmassende fortællestil
  Garlands vision er ikke uinteressant, men fortællestilen bliver meget hurtigt både krukket og anmassende, og de gode takter udi det mystiske og hårrejsende forsvinder i småklæbrige lag af fortænkt virtuel dramatik.

  Tilnærmelsesvist virkeligt
  Stærkest står de tilnærmelsesvis virkelige møder mellem Caleb og Nathan, mens de kapitelinddelte møder mellem Caleb og den billedskønne robot, Ava, er både søgt og tilplastret skildret.

  Bombastisk lydbillede
  Fx er disse langstrakte scener underkastet et lydbillede af "baspuls", et slags varemærke for den virtuelle spænding. Så til rigelige toner og brummelyde afgør Caleb, om Ava ligner et menneske: det skulle jo nødig blive alt for af-virtiualiseret.

  Sød musik opstår
  Og sød musik opstår i en anden forstand i takt med at Caleb og Ava forelsker sig gennem de stærke plexiglasvægge: forelskelsen bliver pludselig virkelighedsdimensioneret, da Caleb erfarer, at Ava er udstyret med en sensorisk vagina(!).

  Glanspoleret konstrueret
  Dette envejs-hormonmøde udgør en blandt flere af filmens problematisk krukkede og glanspolerede konstruktioner: det er meget svært at tage hverken alvor, følelser eller virtuelle amoriner til sig i dette svulstige billede.

  Flot scenografi
  Som nævnt fascineres man af den flotte scenografi, hvor kældre af udtalt sterilitet former en vellykket klaustrofobi, og hvor man tydeligt fornemmer risikoen for at fare vild i mere end en forstand.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2015, Storbritannien, Science Fiction, Drama, Mystik, 108 min.

  Dansk titel: Ex Machina
  Instr: Alex Garland Prod: Andrew Macdonald, Allon Reich Manus: Alex Garland Foto: Rob Hardy Klip: Mark Day Mus: Geoff Barrow, Ben Salisbury
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AA - Bedste visuelle effekter
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Vikander)