Nine to Five (1980)

  Tre kvinder i et røvsygt kontormiljø tror, at de har forgiftet deres sexistiske chef, og himmel og jord sættes i bevægelse.


  BUNDGARNSHUMOR

  Grænsende til det groteske plat farce-komedie, der hæver en kerneløs bolledej på tre djærve kontorkvinders kamp mod mandschauvinisme og generel fornedrelse i USA anno 1980.

   

  Passabelt portræt

  Det begynder ellers tilforladeligt med et passabelt portræt af den kejtede Judy Bernlys indtog på det mildest talt røvsyge kontor-arbejdsmarked, herligt nørdet spillet af altid duelige Jane Fonda. Bernly er blevet skilt og har nu for første gang i sit liv brug for et arbejde. Derfor er det bare med at slå til, da hun kan få en tjans i et enormt kontorlandskab.

   

  Veludviklet pigeglæde

  Hvad Judy ikke er forberedt på er chefens veludviklede pigeglæde og medfølgende sexisme. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når kontorlandskabets lækreste kvindfolk får et "smæk-bagi-blik", og så længe Dabney Colemans portræt af chefen får lov til at holde den chauvinistiske maske, fungerer karakteren og dens muligheder rigtig muntert.

   

  Hurtigt ned ad bakke

  Men så begynder det at gå hurtigt ned ad bakke for "Nine to Five". Filmen kammer hurtigt og uklædeligt over i rendyrket farce, da kvindetrioen fejlagtigt tror, de er kommet til at forgifte chefen med rottegift. Herfra går det slag i slag med helt ubegribeligt plat humor, dårlig timing i skuespillet og ekstreme usandsynligheder.

   

  Arbejds-trummerum

  Til et punkt hvor man er tæt på at skrige og uden udsigt til genrejsning, har komedien dog små glimt af fine portrætter af arbejds-trummerummen. Men det meget forudsigelige feministiske grundtema i filmen, hvor kontorpigerne rejser sig og ydmyger den store stygge hanulv, er mere ynk og klynk end lårklaskende genialt.

   

  Barmfagre Dolly

  Den barmfagre country-sangerinde Dolly Parton kørtes her i stilling til en stor filmrolle, men talentet rækker nok ikke så meget længere end det let sukkersøde, selvom man her i 1980 må glæde sig over, at plastikoperationerne endnu ikke har hærget hendes ansigt. Hendes titelsang til filmen blev nomineret til både en Oscar og Golden Globe, ligesom hun blev indstillet til en Golden Globe for bedste skuespillerinde.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1980, USA, Komedie, Farce, 109 min.

  Dansk titel: Ni til fem
  Instr: Collin Higgins Prod: Bruce Gilbert Manus: Patricia Resnick, Colin Higgins Foto: Reynaldo Villalobos Klip: Pembroke J. Herring Mus: Charles Fox
  Priser
  • AAN - Bedste originale sang ("Nine to Five")
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Parton)
  • GG-N - Bedste kvindelige stjerne (Parton)
  • GG-N - Bedste originale sang ("Nine to Five")o