Hymyilevä mies (2016)

  En talentfuld amatørbokser træner hårdt til sit livs kamp, men hvordan tackler han, at han samtidig er blevet forelsket?


  EN BOKSERS KAMP

  Lad dig nu ikke skræmme af denne films bokse-emne, for de propre næver er ikke den bærende søjle. Det er til gengæld al hurlumhejen op til den glade amatørbokser Olli Mäkis store kamp, med fokus på de mange frustrationer, han oplever ved at være i rampelyset.

   

  På vej i ringen

  Mäki skal nemlig give den gas i ringen mod en rigtig mester, og så er det med at få taget sig alvorligt sammen. Bl.a. skal Mäki vise viljestyrke til at tabe sig de nødvendige kilo, så han kommer ned i den rigtige vægtklasse.

   

  Svært at koncentrere sig

  Men ærlig talt overgår følelseslivets udfordringer klart sportslivets for Mäki, og han får endnu sværere ved at koncentrere sig, da han forelsker sig i Raija - til stor frustration for hans emsige manager, Elis.

   

  Stemningsmættet

  Optaget i stemningsmættet sort/hvid genskaber filmen meget fint det 60'er-Finland, som filmen udspiller sig i. Her er ingen (lidt for) farvestrålende dekorationer, og samtidig minder det visuelle udtryk påfaldende flot om mange virkelige sort/hvide 60'erfilm - elegant ramt af fotograf Jani-Petteri Passi.

   

  Ekspressionistisk lyssætning

  Med eklatant brug af ekspressionistisk lyssætning bliver filmoplevelsen mere vægtig, og det står egentlig i virkningsfuld kontrast til den florlette og humoristisk betonede historie om Olli Mäki og hans kvaler.

   

  I baggrunden

  Underlægningsmusikken træder gerne i baggrunden for de kontrastmættede kompositioner og det veloplagte skuespil, der fungerer så godt. Særligt funkler samspillet mellem Jarkko Lahtis Olli og Eeri Milonoffs manager.

   

  Prisbelønnet

  Belønnet med Un Certain Regard-prisen på filmfestivalen i Cannes er filmens samspil mellem kunstneriske værdier og narrativ enkelhed også faldet i øjnene på den professionelle jury.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2016, Finland, Sverige, Tyskland, Biografi, Drama, Romantik, Sport, 92 min.

  Dansk titel: Den bedste dag i Olli Mäkis liv
  Instr: Juho Kuosmanen Prod: Jussi Rantamäki Manus: Juho Kuosmanen, Mikko Myllylahti Foto: Jani-Petteri Passi Klip: Jussi Rautaniemi Mus: Laura Airola; Joonas Haavisto; Miika Snåre
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CPH - Politiken Publikumspris-nominering
  • CAN - Un Certain Regard Award
  • CAN-N - Golden Camera-nominering