Lang historie kort (2015)

  En gruppe mennesker kæmper for at holde parforholdene kørende - eller for at stable nye på benene - mens de mødes til et hav af festlige lejligheder.


  PARFORHOLDSGYMNASTER

  May El-Toukhy spillefilmsdebuterer her som instruktør: "Lang historie kort" er en parforholdskomedie med hjertet på rette sted og med basis i den ene frygteligt stereotype fest og sammenkomst efter den anden.

  Tåkrummende
  I sine portrætter af kærlighedslivets op- og nedture lykkes filmen virkelig flot. Udgangspunktet med de tarveligt standardiserede fester former en tåkrummende og samtidig identificerbar kulisse.

  Parforholdets klaustrofobi
  Op og ned og ind og ud er lige langt for den håndfuld par, filmen kredser om. Der er altid gnidninger, forelskelser og brud i luften, og filmen er ind imellem tyk af den klaustrofobi, som parforholdet også kan være.

  Forstillelser
  Og til fester gælder særlige spilleregler, hvor det enkelte menneske gerne forstiller sig en lille smule. Så bliver det endnu sværere at holde ved, sige fra eller gennemskue de egentlige hensigter.

  Fingeren på partypulsen
  El-Toukhy har fingeren på den opslidende party-puls og formidler pligtsammenkomsterne med en god portion befriende humor. Men filmens tone generelt er mere end bare fest, farver og kærlighedsløjer.

  Skæv indlevelse
  Ganske vist er der ingen tvivl om den komiske grundsubstans, men bag den ballonpyntede facade er "Lang historie kort" et kantet drama, der på sin egen skæve måde kredser om store spørgsmål med stor indlevelse.

  Parforholdsgymnaster
  Bedst blandt de mere eller mindre forsmåede parforholdsgymnaster er Trine Dyrholm som klodset men livsklog lesbisk. Mindre troværdig er Mille Lehfeldt i en af de bærende roller. Til gengæld er hendes seneste flirt i skikkelse af Jens Albinus et friskt pust.

  Fredsommeligt sympatisk
  Bedst blandt mændene er Peter Gantzler i en fredsommeligt sympatisk præstation som skolelærer med et tungt hjerte, ligesom Janus Nabil Bakrawi har fine øjeblikke som mand under tøflen af filmens store bitch, spillet af Dya Josefine Hauch. Mellem de store temafester får vi mellemspil med forskellige bombastiske popnumre, men ellers er der dejligt langt mellem blokkene af underlægningsmusik.

  Frigjort festkomedie
  En fascinerende frigjort festkomedie i hverdagsforklædning og med et indhold, alle kan forholde sig til.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2015, Danmark, Komedie, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 100 min.

  Dansk titel: Lang historie kort
  Instr: May el-Toukhy Prod: Caroline Blanco, Christian Potalivo Manus: Maren Louise Käehne, May el-Toukhy Foto: Rasmus Videbæk Klip: Rasmus Stensgaard Madsen
  Priser
  • BD - Bedste skuespillerinde (Lehfeldt)
  • BD-N - Bedste birolleskuespillerinde (Dyrholm)
  • BD-N - Bedste birolleskuespillerinde (Hauch)
  • RB - Bedste birolleskuespillerinde (Dyrholm)
  • RB-N - Bedste instruktør
  • RB-N - Bedste manuskript
  • RB-N - Bedste skuespillerinde (Lehfeldt)
  • RB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Jankovic)
  • RB-N - Publikumsprisen
  • BD - Bedste manuskript