Fat Kid Rules the World (2012)

    En overvægtig teenager uden noget socialt liv starter et aparte venskab med en adspredt småvanvittig fyr, der elsker at rive i en guitar.


    OVERVÆGTIG SKÆVHED

    Med den noget lalleglade titel kan man nemt blive afskrækket fra at stifte bekendtskab med substansen i denne film.

    Misvisende titel
    Men substans er der, og titlen er misvisende. "Fat Kid Rules the World" er grundlæggende et tilforladeligt indie-drama, der kredser om overvægtige Troys op- og særligt nedture.

    Ingen venner
    Han har ikke nogen venner og æder sig til indre ro. Men så støder han ind i den energiske Marcus, der ganske vist er dybt utilregnelig og mærkelig, men som langsomt får lidt liv i den fede teenager, så han begynder at tro på sig selv.

    Urklassisk tema
    Det er jo den helt klassiske "også-grimme-mennesker-har-en-plads-i-livet"-historie, som her tages op på ny: skuespilleren Matthew Lillard spillefilmsdebuterer med denne filmatisering af K.L. Goings roman.

    Interessant grundtone
    Og det gør han egentlig meget pænt. Filmens grundtone er interessant og fredsommelig, som den ganske ublufærdigt går i flæsket på fedemandsklichhéerne - men ikke mindre væsentligt, psykologien bag dem.

    Dybe kriser
    Her er Jacob Wysocki aldeles overbevisende i formidlingen af de dybe kriser, som han uden tvivl føler på egen krop, og som han ærligt lader blævre ud til offentlighedens skue.

    Decimeret familieliv
    I skildringen af det decimerede familieliv (Troy er alene med far og lillebror) bemærker man fine præstationer af Billy Campbell og Dylan Arnold, mens Matt O´Learys Marcus er en tand over the top hvad angår troværdighed (selvom utilregneligheden lyner hektisk i øjnene på ham).

    En del musik
    Der er en del musik filmens handling: Troy lærer at spille på trommer, efter at han starter med at brække 15 kg chips ud over det hele af nervøsitet, og Marcus flår i sin elguitar.

    Herudover sovses begivenhederne i temmelig høj grad ind i originalkomponeret musik, så meget af den potentielle stilhed og ærlighed går lidt fløjten.

    Udmattende totaloplevelse
    Samtidig er historien ikke helt nem at blive klog på. Der flakkes for meget frem og tilbage, og helhedsoplevelsen præges af en form for udmattelse.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2012, USA, Drama, Komedie, Teenagere, 98 min.

    Dansk titel: Fat Kid Rules the World
    Instr: Matthew Lillard Prod: Jane Charles, Matthew Lillard, Jennifer Maas, Nick Morton Manus: Michael M.B. Galvin, Peter Speakman Baseret på: roman af K.L. Going Foto: Noah Rosenthal Klip: Michelle M. Witten Mus: Mike McCready