The Wise Kids (2011)

  En gruppe teenage-baptister kæmper med tro og seksualitet, der har vanskeligt ved at gå hånd i hånd.


  SPRØDE DILEMMAER

  Det er en hårfin balancekunst at fortælle en historie så lagdelt og moralsk fortættet som Stephen Cones "The Wise Kids" - uden at falde i baljen med sentimental overfladespænding.

  I grænselandet
  Filmen befinder sig da også i grænselandet mellem det bundsympatiske og småsøgte. Men takket være sin fine og detaljerede tilgang til betændte temaer, skvulper malurten aldrig over.

  Baptist-seksualitet
  En gruppe baptist-teenagere tilbringer meget tid i kirken, hvor den ihærdige Austin giver den hele armen under opsætningen af et Kristus-teaterstykke, komplet med korsfæstelse. Men både på og under korset emmer homoseksuelle følelser. Teenageren Tim er så småt ved at komme ud af skabet, og det vækker liv i Austins egen seksualitet - selvom han er godt heterogift.

  I en rettroende verden
  Alt sammen meget farligt i en rettroende verden. For har kirken plads til følelser, der ikke er efter Bibelens forskrifter? Eller skal man under alle omstændigheder bare udleve sig selv og fortolke de hellige skrifter mere æterisk? Det er nogle af dilemmaerne i "The Wise Kids", og Stephen Cone gør en fin figur i dobbeltrollen som instruktør og frustreret baptistbøsse.

  En svær balance
  Helt ud over rampen kommer filmen dog aldrig, og det skyldes blandt andet det betændte temas egen selvforstærkelse udi etik og moral. Det er uhyggeligt svært ikke at føre en historie som denne udi krukkeriet. En tematisk beslægtet film som Nicolo Donatos danske Broderskab (2009) faldt helt til jorden i sit mix af homoseksualitet og nynazisme.

  Pænt tilbageholdende
  "The Wise Kids" gør det afgjort bedre og er også relativt tilbageholdende med sine narrative greb, der ellers kunne forstærke betændelsen yderligere. Således er brugen af filmmusik pænt afdæmpet.

  Nære portrætter
  Det er en lavbudgetfilm, der lykkes fint i de nære portrætter, ikke mindst i Tims forhold til de mindst ligeså baptist-frustrerede veninder. Filmens største præstation står Matt DeCaro for i rollen som Tims hyggelige, men også besynderligt sammensatte far.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2011, USA, Drama, Romantik, Teenagere, Homoseksuelt tema, 95 min.

  Dansk titel: The Wise Kids
  Instr: Stephen Cone Prod: Stephen Cone, Laura Klein, Sue Redman Manus: Stephen Cone Foto: Stephanie Dufford Mus: Mikhail Fiksel
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation