Spectre (2015)

  Den britiske agent James Bond må kloden rundt, da han får en mystisk besked, der leder ham på sporet af en organisation ledet af superskurken Blofeld.


  NAVNET FORPLIGTER

  Med Sam Mendes ved James Bond-roret får vi et øjeblik fornemmelsen af, at fortælleformlen kan have ændret sig lidt: Den første time af "Spectre" er nemlig præget af det skarpt stiliserede med fokus på brede formater uden omsvøb.

  Larmende & uroligt
  Men det ændrer sig, og James Bond film nr. 25 bliver lige så larmende og uroligt (som modsvar til stille og roligt) én mere af slagsen: Masser af ramasjang, filmmusik og usandsynligheder.

  Forventelig udvikling
  Det havde man naturligvis også forventet sig på forhånd. Det er jo også for farligt at afvige for meget fra formlen - så løber publikum velsagtens skrigende væk.

  Vidt omkring
  James Bond kommer sædvanen tro vidt omkring i sine optrevlerier af trusler mod verdensfreden. Denne gang er superskurken den åleglat højteknologisk funderede Blofeld, der er svær at løbe om hjørner med.

  Flid & held
  Men med flid og masser af held kan det være, at Bond alligevel får skovlen under de onde, så han i sidste ende kan redde både den labre dame og verdensfreden.

  Beundringsværdig start
  Filmens nævnte nedtoning i stil i den første times tid er beundringsværdig og modig. Her sidder man med den klare forventning om, at "Spectre" bliver den første Bond-film, der for alvor tør prøve en helt ny formel. Det kommer bl.a. til udtryk i en rolig kameraføring, en spartansk brug af underlægningsmusik og ofte mystificerende lyssætninger.

  Skifter ham
  Men så skifter filmen alligevel ham og forfalder til den velkendte formel med fuldpakken af effekter, musik og klichéer. Ikke at det ikke er underholdende, men i helheden er det skuffende.

  Fænomenal timing
  Der er skub i actionsekvenserne med fænomenal timing, til gengæld er der ikke rigtig bid i skurkeportrættet, der ellers plejer at være et af Bond-seriens varemærker.

  En skuffende skygge
  Christoph Waltz er en skuffende skygge af sig selv i rollen som Blofeld. Som et plaster på såret glimrer Jesper Christensen i den ene korte scene, han er på lærredet.

  Holder i mål
  Efterhånden drukner "Spectre" i effekter og ikke mindst musik. Underholdningen holder helt i mål, og formlen er i det store og hele fulgt til punkt og prikke.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, Storbritannien, USA, Action, Thriller, James Bond, Biler på film, 148 min.

  Dansk titel: Spectre
  Instr: Sam Mendes Prod: Barbara Broccoli, Michael G. Wilson Manus: John Logan, Neal Purvis, Robert Wade Baseret på: karakterer af Ian Fleming Foto: Hoyte Van Hoytema Klip: Lee Smith Mus: Thomas Newman
  Priser
  • AA - Bedste originale sang ("Writing's On the Wall")
  • GG-N - Bedste originale sang ("Writing's On the Wall")