The Darjeeling Limited (2007)

  Tre brødre tager på togtur i Indien i håbet om at blive rystet tættere sammen efter deres fars begravelse et år tidligere.


  POLERET & FORMFIKSERET

  Sammenhængende film:
  Hotel Chevalier (2007)
  The Darjeeling Limited (2007)

  Typisk overkoloreret Wes Anderson-komedie hvor handlingen denne gang er hensat til det indiske i et projekt, der først og fremmest opleves som en narrativ hyldest til forbilleder.

  Hyldest til forbilleder
  For Andersons forbilleder udi det indiske er instruktørerne James Ivory og Satyajit Ray. Sidstnævnte skrev også musik til en del af sine film - og det er bl.a. denne musik, som Anderson genbruger i sin moderne komedie.

  Tre brødre mødes
  Det er historien om tre brødre, der mødes på et tog i Indien et år efter deres fars begravelse. Tanken er, at togrejsen kan ryste dem tættere sammen, men det skal snart vise sig, at forskellighederne er og bliver udtalte.

  Skæve indfald på samlebånd
  Anderson kender ikke sin besøgelsestid. "The Darjeeling Limited" slutter som den begynder med masser af blus på farve, skuespil og musik. Én lang rejse i en verden af skæve indfald der grænser til det krukkede.

  Små vindende detaljer
  Der er højdepunkter undervejs, men ikke hverken komiske eller dramatiske. Mere små vindende detaljer, der for en stund højner niveauet betragteligt over den forudsigelige form over indhold-skabelon.

  Blandet gennemslagskraft
  De tre brødre gestaltes med blandet gennemslagskraft af tre meget forskellige skuespillere. Bedst er Adrien Brodys pudsige Peter og Jason Schwartzmans kvindebedårer-Jack. Mindre vellykket står Owen Wilson, der sædvanen tro forfalder til det bevidst underspillet-komiske - uden effekt.

  Poleret & formfikseret
  Det kan godt være, at filmen hylder gode gamle mestre i både lyd og billede, men det udvikler sig hurtigt til én stor gang udspartling med tapetklister. Selvom skævheden i historien er til at tage og føle på, fremstår filmoplevelsen alligevel for poleret og formfikseret. Meget af musikken i filmen leveres i selve handlingen, som fx når Jack sætter sin iPod-højttaler i gang - men mindst ligeså meget musik brager ud af ingenting.

  Skæv mekaniker-birolle
  Barbet Schroeder har en fin lille birolle som tysk mekaniker, der har et værksted (med navnet "Luftwaffe"), der reparerer tyske luksusbiler.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2007, USA, Komedie, Eventyr, Drama, Tog på film, 91 min.

  Dansk titel: The Darjeeling Limited
  Instr: Wes Anderson Prod: Wes Anderson, Roman Coppola, Lydia Dean Pilcher, Scott Rudin Manus: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman Foto: Robert D. Yeoman Klip: Andrew Weisblum
  Priser
  • BD-N - Bedste amerikanske film