The Apostle (1997)

  En fanatisk prædikant flygter fra en forbrydelse og bliver gode venner med et helt trossamfund.


  ALLE GODE GAVER...

  + PLUS: landskabsbilleder
  -MINUS: støjende | meget amerikansk

   

  Robert Duvall spiller selv hovedrollen i dette personlige projekt, som han i en årrække havde gået og drømt om at realisere. "The Apostle" er Robert Duvall og stort set ikke andet. Han har, ud over at spille den altdominerende hovedrolle, både skrevet manuskript, co-produceret og instrueret filmen.

  Ekstremt kristen
  Den ekstremt kristent troende præst Sonny prædiker, så taget er ved at lette. Men ligegyldig hvor stor succes, han har hos nogle, så finder andre ham ubehagelig, og mistillid fjerner Sonny fra posten.

  Alle gode gaver..
  Alle gode gaver fra Vorherre og Jesus har Sonny dog svært ved at få øje på i sit eget liv, bl.a. fordi hans kone har fundet sig en sexet baseballtræner. Og når Sonny først føler sig trådt på, er han ikke bleg for at slå til søren.

  På flugt fra det hele
  Snart er apostelen på flugt fra det hele, og han kører i bil mod det uvisse. I en lille flække langt fra hjemmet slår han sig ned og bliver hurtigt - med sine særlige tale- og trosgaver - populær hos de lokale kristne.

  Indhentes af fortiden
  Med hjælp fra frivillige stabler Sonny en lille frikirke på benene, og hér holder han nu sine højtråbende prædikener. Hele tiden vel vidende, at han en dag med stor sandsynlighed vil blive indhentet af fortiden og politiet. Men hans voldsomme popularitet på det nye sted kan ingen røre ved.

  "Jesus" på hovedet
  Robert Duvall spiller særdeles kraftfuldt, men hans eget forlæg til filmen er desværre noget uldent og ensidigt. Hvor mange gange navnet "Jesus" råbes eller siges, kan ikke tælles på tres hænder - man får det nærmest på hovedet.

  Fastgroet i sin egen tro
  Sikkert er det, at filmen er så fastgroet i sin egen tro, at den næsten forekommer beregnet til et kristent publikum. Larm er der nok af i kraft af råben og skrigen, slibrig gospelmusik... og endnu mere råben og skrigen.

  Usympatisk karakteristik
  Alt i alt fremstår filmen som en usympatisk og meget amerikansk karakteristik af den gode kristne borgers personlige krise. Hvem vinder? Jesus eller Satan? Slutningen er under alle omstændigheder dybt forkastelig i al sin uklædelige overgearing. Bemærk Billy Bob Thornton i en ækel, men god lille rolle - i hvert fald så længe, han er ækel. Robert Duvall blev Oscar®-nomineret for sin hovedrollepræstation.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1997, USA, Drama, 128 min.

  Dansk titel: Apostelen
  Instr: Robert Duvall Prod: Rob Carliner Manus: Robert Duvall Foto: Barry Markowitz Klip: Stephen Mack Mus: Davis Mansfield
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Duvall)