Assassins (1995)

  To lejemordere plaffer løs på blandt andet hinanden for at redde æren.


  SORT & HVIDT

  En skuffende filmoplevelse på job med en lejemorder; og en ganske rar lejemorder lejemorder ved navn Robert Rath (Sylvestrer Stallone). Rath kan ikke længere leve med sit beskidte arbejde og ønsler derfor at stoppe. Han skal bare lige have den sidste opgave overstået (og lønnen på $2.000.000 med sig hjem).

  Rivaliserende lejemordere
  Men så dukker en rivaliserende lejemorder op. Han er sydlandsk af udseende, har vandkæmmet hår og taler i forførende spanske gloser. Hans navn er Miguel Bair (Antonio Banderas), og han har slet ikke tænkt sig at gå på pension.

  Den gode og den slemme
  Således har vi allerede i filmens start fået på det rene, at Robert er den gode lejemorder (helten), og at Miguel er den slemme, psykopatiske lejemorder (skurken).

  En god veninde
  Da lejemordernes fælles sag drejer sig om en yndig, ung kvinde med klinisk Beverly Hills-udseende, superhacker-evner og det spændende navn Electra (Julianne Moore), er det en oplagt mulighed for dem begge for at få sig en god veninde.

  Det længste strå
  Men Robert har allerede trukket det længste strå, for han må jo beskytte Electra mod den omskiftelige og ustabile Miguel. Derfor kan enhver jo sige sig selv, at Robert og Electra vil forelske sig i hinanden. Men det er slet ikke så let at få tid til at være forelsket, når den vanvittige Miguel bare vil dræbe.

  Lige i fælden
  Instruktør Richard Donner er tilsyneladende gået lige i fælden ved at iscenesætte "Assassins". En stor check må have lokket, og måske muligheden for at instruere nogle af tidens mest populære skuespillere.

  Udbyttefattig action
  For filmen er desværre en meget udbyttefattig actionfilm stoppet med kliché, utroværdig mega-action og trendy psykopat-skuespil af særligt pigebedåreren Antonio Banderas.

  Tekniske højdepunkter
  Filmen har ganske vist nogle få tekniske højdepunkter, bl.a. den store gaseksplosion og jagten rundt i det faldefærdige pakhus. Og hele herligheden er flot sat i glas og ramme af Vilmos Zsigmonds smukke og varierede fotografering. Mark Mancina leverer musikken uden meget glimt i øje eller øre. "Assassins" var i konkurrence på et par af de filmfestivaler, der "hylder" årets værste film.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1995, Frankrig, USA, Action, Thriller, 127 min.

  Dansk titel: Lejemordere
  Instr: Richard Donner Prod: Richard Donner, Joel Silver, Bruce Evans, Raynold Gideon, Andrew Lazar, Jim Van Wyck Manus: Andy Wachowski, Larry Wachowski, Brian Helgeland Foto: Vilmos Zsigmond Klip: Richard Marks Mus: Mark Mancina