Flugten (1973)

  Vesterbroroden Per kommer via forskellig småkriminalitet i kløerne på de helt store narkobagmænd. Han er snart ude, hvor han ikke kan bunde.


  DISTRÆT KRIMI

  Sammenhængende film:
  Flugten (1973)
  Per (1975)
  Blind makker (1976)

  Der var udtalt lovsang og stående applaus til Hans Kristensens debut som instruktør. "Flugten" var noget for dansk film så sjældent som en socialrealistisk spændingsfilm, og den blev efterfulgt af hele to sequels, til trods for, at den ikke blev nogen kommerciel succes.

  Distræt handling
  Handlingen kredser mærkeligt distræt om Ole Ernsts vesterbrorod, Per, der via forskellig småkriminalitet kommer i kløerne på de helt store narkobagmænd. Han er snart ude, hvor han ikke kan bunde, og da han indblandes i et mord, er desperationen total, og han jages fra alle sider.

  Ikke vellykket
  Det kan godt være, at "Flugten" bibragte dansk film lidt nyt og alternativt blod med sin tiltænkt tempofyldte spænding. Men Hans Kristensens film er hverken vellykket krimi eller socialdrama.

  Kun én negativ samtidsanmeldelse
  Den eneste negative samtids-anmeldelse, der umiddelbart er at finde, serverer under overskriften: "Kæmpe-skuffelse" til gengæld også en svada af ærgrelse: "Det er overmåde kluntet fortalt, tempoet er dræbende, der er løse ender i massevis, og man må bryde sin hjerne som død og helvede for at få sammenhængen frem."

  Overvejende positiv modtagelse
  Ellers var kritikerne – ligesom Bodilkomitéen (med pris for bedste film og Ole Ernsts præstation) – ovenud positive: "Lovende dansk debut", "Gode typer og fremragende Ole Ernst i Hans Kristensens livlige miljøskildring", "Rummer nye miljøer og atmosfærefyldte situationer", "Virkningsfuld dansk nyrealisme", "Ladet med spænding" og "Ærlig dansk film."

  Ubestemmeligt mørke
  Store dele af handlingen foregår i et ubestemmeligt mørke (om aftenen), hvor begivenhederne glider ud i intetheden og mister deres potentielt kriminalsitrende vibration. Og det pludselige og tilfældigt opståede partnerskab mellem Per og Torben Hundahls Mikkel er helt igennem uvedkommende.

  Tam og skabelopræget
  Så hjælper det ikke meget, at takterne er fornyende, når eksekveringen er så tam og skabelonpræget. Samtidig er skuespillet faktisk temmelig stift, og det er svært at se Bodil-potentialet i Ole Ernsts hovedrollepræstation. Han gør det i øvrigt langt bedre i efterfølgeren, "Per", der også er en mere helstøbt film.

  Karakteristiske 70’er-toner
  Søren Christensens musik træder som regel behageligt i baggrunden, men ind imellem stikker den hovedet frem med karakteristiske 70’er-toner.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1973, Danmark, Krimi, Drama, 100 min.

  Dansk titel: Flugten
  Instr: Hans Kristensen Prod: Erik Crone, Hans Kristensen Manus: John Ernst, Hans Kristensen Foto: Dirk Brüel Klip: Anker Sørensen Mus: Søren Christensen
  Priser
  • BD - Bedste film
  • BD - Bedste skuespiller (Ernst)