Born on the Fourth of July (1989)

  Efter at have kæmpet i Vietnamkrigen vender en såret soldat hjem til sin kernefamilie, der ikke kan håndtere hans psykiske sår.


  FØDT PÅ AMERICANA-DAG

  Oliver Stone vandt meget symptomatisk en Oscar® for sin iscenesættelse af denne film. En film, der til det yderste af fingerspidserne er amerikansk, at det nærmest sætter sig i kroppen på alle, der oplever filmen.

  Kæmp for dit land
  Det er historien om den gode, korrekte og håbefulde knægt Ron Kovic (Tom Cruise), der i sine unge dage beslutter sig for, at han vil tjene i hæren. Et af hans hovedargumenter er dét rigtigt gode, som amerikanerne elsker: Han vil kæmpe for sit land! Han er nemlig amerikaner, så det vil noget.

  Svigermors drøm
  Det får vi på tilsvarende amerikansk facon slået fast allerede i filmens (meget lange) anslag. Her ser vi den unge Ron som "rigtig dreng". Han har de helt rigtige interesser: Baseball og kønne piger. Hans forældre sukrer i flæng om deres dejlige, rigtige søn, sakkarinsødt akkompagneret af komponisten John Williams' fedtede hovedtema.

  Rigtig mand i krig
  Da Ron bliver lidt større, og altså har taget sin beslutning om at drage i krig i Vietnam, er det med applaus fra forældrene, omend mutter skjuler en tåre i forklædet.

  Paralyserende krig
  Snart er vi for en kort bemærkning rykket i krig. Her skriger og slider Ron sig til et par kugler i brystet - og dermed en lammelse for livet fra bæltestedet og nedefter.

  Ingen krigshelt
  Men han har kæmpet for sit land! Problemet (og filmens tema) er bare, at hjemme i USA er befolkningen særdeles utilfreds med Vietnamkrigen, så man vil ikke bare betragte Ron og kammesjukkerne som ægte krigshelte.

  På et usselt hospital
  Her ligger Ron så på et usselt hospital og får skiftet ble og kateder i ny og næ. Hvad hjælper alle dekorationer og moraler om at kæmpe for sit land, når man ligger ensom i sengen uden det elskede lands opbakning?

  Den bitre hjemkomst
  Omsider kommer Ron hjem i sin kørestol, men kun for at blive yderligere forbitret. Selv hans lillebror tager kampen op mod den krig, som Ron så omhyggeligt forsvarer.

  Grimme ord i hjemmet
  For at afreagere lidt råber Ron "penis" i sit meget kristne hus, hvilket bringer mutter i noget, der ligner forargrelsens koma. Fatter forsøger med patriotiske klap på ryggen at muntre sønnen lidt op, men lige meget hjælper det. Ron er fortabt, og han er virkelig langt nede i kulkælderen.

  Lys for enden af tunnelen?
  Men så finder han endelig en anden og mere konstruktiv måde at få afreageret på, og så begynder han at ane lyset for enden af tunnellen.

  Klistrede scener
  Tom Cruise klarer skærene fint i den altdominerende hovedrolle. Men det mastodont-vamle manuskript dominerer i høj en grad, at næsten alle scener bliver klistrede.

  God mellemperiode
  I en god mellemperiode, hvor det vamle er stat lidt i bero, fornemmer man, hvilken god film, der er gået tabt i "Born on the Fourth of July". Potentialet gemmer sig ikke langt under overfladen.

  Skriger til himmelen
  Blandt skuespillerne er Rons mor uden tvivl værst, men faren følger også pænt efter. Deres roller er begge så arketypisk sukkersøde, at det skriger til himmelen.

  Vammel start
  Filmens begyndelse minder i voldsom grad om slutningen på så uendeligt mange dårlige amerikanske film. Det er da lidt alternativt at starte vamlest og så ebbe ud i noget mere relevant.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, USA, Psykologisk drama, Biografi, Krig, Drama, 140 min.

  Dansk titel: Født den fjerde juli
  Instr: Oliver Stone Prod: Kitman Ho, Oliver Stone Manus: Oliver Stone, Ron Kovic Foto: Robert Richardson Klip: David Brenner, Joe Hutshing Mus: John Williams
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Cruise)
  • AA - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste fotografering
  • AA - Bedste klipning
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste lyd
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear Nomination
  • GG - Bedste film
  • GG - Bedste instruktør
  • GG - Bedste skuespiller (Cruise)
  • GG - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste musik