Charlot og Charlotte (1996)

  To vidt forskellige veninder skider det hele et stykke og rejser ud i det danske landskab.


  FYN ER FIN

  Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" opnåede allerede efter første afsnit en slags kult-status herhjemme. Seerne elskede historien om de to vidt forskellige piger, der rejser rundt i Danmark og oplever de mest vanvittige og usandsynlige ting.

  En enfoldig jyde
  Det hele starter med, at den enfoldige og ensomme jyde Charlotte samler den stolte, selvsikre Charlot op ved vejkanten. Charlot inviterer sig selv til at overnatte i Charlottes lejlighed, og inden længe er de to piger rigtig gode veninder.

  Fortiden glemmes
  En veninde har de begge savnet i umindelige tider. De beslutter sig for at glemme fortiden og køre mod Skagen i Charlottes gamle VW Type 1.

  Fyn er fin
  Ved motorvejen samler de en mand i hospitalstøj op, Birksted, der gerne vil sættes af på "Fin" (Fyn). Da han er blevet sat af, sætter han sig ned for at dø, men først giver han pigerne ekstra styrke - og en bedre bil. Fremover vil Birksted fungere som pigernes skytsengel. Videre på deres færd møder Charlot og Charlotte en tilsyneladende rar mand, Poul Teddy, der inviterer pigerne på dyr restaurant og løber fra regningen.

  Karriere som massemorder
  Han viser sig at være en bankrøver, der godt kunne tænke sig at starte en karriere som massemorder, og da Charlot og Charlotte nogle dage senere igen samler Poul Teddy op, vil han have pigerne til at grave deres egen grav.
   

  Indremissionsk tilværelse

  Men Birksted holder på ny hånden over pigerne, og Poul Teddy bliver ædt af en mejetærsker. Rejsen går videre mod Skagen, hvor Charlottes forældre fører en indremissionsk tilværelse uden snak ved bordet.

  Indhold i tilværelsen
  Efter mange års "boykot" af Charlotte, der som et forsøg på at få indhold i tilværelsen har meldt sig ind i sekten Jobs Børn, vil de gerne se hende igen. Sektlederen forfølger Charlotte gennem Danmark og giver hende nervøse sammenbrud.

  Kærligheden får vinger
  På et minitivoli møder Charlotte en sød ung mand med nathue på, men til at starte med kan hun ikke rigtig finde ud af kærligheden. Da de omsider når Skagen, støder hun dog ind i Thomas igen, og kærligheden får vinger. Charlot har forelsket sig i Charlottes bror, en rigtig jyde med gode fiskeritraditioner.

  Ublufærdig humor
  Ole Bornedal skriver og instruerer med en ublufærdig form for humor. Mange gange skraldgriner man. Man griner af Charlotte, fordi hun er så bund-naiv og samtidig ubeskriveligt charmerende. Man griner af Charlot, der siger nøjagtig hvad hun mener om alt. Man griner af, hvad to så forskellige piger kan få ud af hinanden.

  Flot punktum
  Første afsnit er meget lovende, mens det meste af andet afsnit er ikke godt. Til gengæld er tredje og fjerde afsnit yderst veloplagte, og der bliver sat et flot punktum.

  Speciel stil
  Man bliver meget betaget af Bornedals serie, den specielle stil og det geniale skuespil. Stilren og stedvis med meget eksperimenterende fotografering af Dan Lausten og nydelig musik af Joachim Holbek.

  Gode biroller
  Bemærk de mange gode biroller. Bedst er Tommy Kenter som Orson - den cigarrygende detektiv.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1996, Danmark/TV, Komedie, Drama, 200 min.

  Dansk titel: Charlot og Charlotte (tvs)
  Instr: Ole Bornedal Prod: Michael Obel Manus: Ole Bornedal Foto: Dan Lausten Klip: Camilla Skousen Mus: Joachim Holbek
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation