Easy Rider (1969)

  To hippiers larmende motorcykelfærd gennem amerikanske stater.


  FRISIND PÅ TO HJUL

  Skuespilleren Dennis Hoppers instruktørdebut er denne sært stemningsfulde og absurd dramatiske road movie. Det er en fortælling om to gode venner, der har besluttet sig for at krydse USA på deres to store motorcykler. På den ene cykel sidder den læderklædte, vandkæmmede Wyatt, på den anden den temmelig cowboy-inspirerede Billy i forvasket tøj og langt hår med hat på.

  Under åben himmel
  De baserer deres tur meget på dén marihuana, de har gemt i Wyatts benzintank. Uden den daglige skævhed, klarer de to nok slet ikke skærene. Deres flippede udseende gør, at de ikke bliver lukket ind på noget motel. Derfor overnatter de under åben himmel.

  Frisind
  Efterhånden som de nærmer sig deres mål, begynder folk at blive mere og mere fjendsk indstillet til Wyatts og Billys frisindede stil, og på et tidspunkt havner de ligefrem i fængsel. Hér møder de den velklædte advokat George Hanson, der er havnet i brummen for at sove en rus ud. Da George sørger for, at de to også kan forlade fængslet, tager de ham med sig videre, og de tre opbygger et fint venskab.

  Vanvittig slutning
  Der er flere helt uventede og særdeles pludselige hændelser i "Easy Rider", men den mest vanvittige er dog filmens slutning, der fuldstændig efterlader tilskueren med åben mund.

  Stemningsfulde naturbilleder
  Det er ikke de store variationers film, men Dennis Hopper er omhyggelig med at give sin film et meget raffineret aftryk. Ganske flotte og meget stemningsfulde naturbilleder præger i høj grad filmen. Hver gang motorcyklerne er i sving på landevejene, suser det ene flotte landskab efter det andet forbi i æstetiske billedkompositioner.

  Speciel klippeteknik
  "Easy Rider" byder også på en speciel klippeteknik, som vi præsenteres for tre-fire gange undervejs. Skuespillet er glimrende, bedst er Jack Nicholson i en 25 minutters birolle, men Dennis Hopper selv er også virkelig fin. Bemærk hans bøvede, frække grin, når der tales om hårde stoffer.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1969, USA, Drama, Biler på film, Road Movie, Bjerge på film, 90 min.

  Dansk titel: Easy Rider
  Instr: Dennis Hopper Prod: Peter Fonda Manus: Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern Foto: Laszlo Kovacs Klip: Donn Cambern
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Nicholson)
  • AAN - Bedste manuskript
  • CAN - Best First Work
  • CAN - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Nicholson=