Magnetisørens femte vinter (1999)

  En mand påstår at kunne helbrede en blind pige med healing, og det sætter ham i store vanskeligheder.


  FOTOGRAFISK MAGNETISK

  "Magnetisørens femte vinter" er et meget stærkt og poetisk nordisk drama. Dirk Brüels fotografering er i en klasse for sig - billederne har en nærmest magnetisk virkning - de hægter sig fast på nethinden og er ikke lige til at slippe igen.
   

  Vinterklædt svensk landsby

  Året er 1813, vi befinder os i det nordlige Sverige. I en lille vinterklædt landsby går livet sin faste gang, da lægen og magnetisøren Friedrich Meisner ankommer.

  Særlige evner
  Folk ryster på hovedet ad hans påstande om, at han kan helbrede syge mennesker med sine hænder. Men Meisner giver ikke op. Han vil bevise, at han rent faktisk besidder nogle specielle evner.
   

  Helbredende evner

  Den lokale læge Selander bor sammen med sin blinde datter Maria, og det bliver et oplagt emne for Meisner at helbrede hende. Efter få behandlinger er Maria næsten rask, og folk kan kun se måbende til.

  Voldsomt postyr
  Der bliver et voldsomt postyr omkring Meisner, særlig er byens anden læge, Stenius, meget interesseret i at modbevise Meisners egenskaber. Han tåler ikke konkurrence fra en "kvaksalver"!
   

  Mod mystiske himmelstrøg

  Historien udvikler sig mod mere mystiske himmelstrøg, efterhånden som Meisners praksis trods nogen modvilje udvikler sig. Meisner har efter helbredelsen af Maria overtalt doktor Selander til at blive "partner" i magnetiseringens tjeneste. På et tidspunkt begynder det dog at gå op for Selander, at Meisners metoder vist ikke altid er lige lovlige.

  Troværdig scenografi
  Sammen med den smukke og troværdige scenografi (filmen er indspillet i en gammel norsk bydel) og den fantastiske fotografering er også Arild Andersens rolige musik værd at bide mærke i.
   

  Højt niveau

  Nok så vigtigt er der grund til at glæde sig over virtuost skuespil. Eneste lille minus i dén forbindelse er desværre Ole Lemmeke, der i filmens hovedrolle ikke helt synes at leve op til resten af skuespillersjakkets høje niveau.

  Overdramatiseret
  Lemmekes diktion er utydelig og jappende, og det er lidt uheldigt, da han som den eneste danske skuespiller blandt svenskere og nordmænd ikke er undertekstet. Ole Lemmekes rolle spænder meget vidt, men når der rigtig skal varmes op, og vreden blusser, så kammer skuespillet over med overdramatiseret mimik.

  Fremragende spil
  Rolf Lassgård spiller fremragende ligesom Johanna Sällström overbeviser som både blind og seende. I mindre roller lyser især Björn Granath op som den rige Aspelin, og Lena Nilsson som den mystiske og utilregnelige fru Hofverberg.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1999, Danmark, Sverige, Norge, Historie, Drama, Romantik, Børn på film, 116 min.

  Dansk titel: Magnetisørens femte vinter
  Instr: Morten Henriksen Prod: Lise Lense-Møller Manus: Jonas Cornell, Morten Henriksen Baseret på: roman af Per Olav Enquist Foto: Dirk Brüel Klip: Ghita Beckendorf Mus: Arild Andersen
  Priser
  • BD-N - Bedste film
  • RB - Bedste fotografering
  • RB - Bedste scenografi
  • RB - Bedste kostumedesign
  • RB - Bedste lyd
  • RB - Bedste makeup
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Lassgård)
  • RB-N - Bedste klipning
  • RB-N - Bedste lys