Mercury Rising (1998)

  En degraderet politiagent skal finde en autistisk dreng, og erfarer at de begge er i alvorlig livsfare.


  DRENG I PATRONREGN

  Film med autistisk tema:
  Rain Man (1988)
  Mercury Rising (1998)
  Her i nærheden (2000)
  Inspector Lewis: And the Moonbeams Kiss the Sea (tv) (2008)
  Superbror (2009)

  A Brilliant Young Mind (2014)

  The Accountant (2016)


  Denne i bund og grund meget banale actionthriller er interessant og skiller sig ud fra mængden af én årsag: Den autistiske dreng Simon menneskeliggør og blødgør det patronomsuste plot. Uden denne meget interessante dreng, hvis evner og væremåde giver filmen et raffinement, ville "Mercury Rising" have været temmelig tynd.

  Ublodige opgaver
  Bruce Willis spiller (som så mange gange før) en politiagent, i denne film kaldet Art Jeffries, der er ved at falde lidt af på den, og efter at have optrådt "upassende" efter en væmmelig og unødvendig massakre, degraderes han til aflytningsopgaver samt opgaver af lignende ublodig karakter.
   

  I alvorlig livsfare

  Art har ikke drømt om, at han igen kan komme i alvorlig livsfare, da han påtager sig opgaven at finde en bortbleven autistisk dreng, der har mistet sine forældre efter en koldblodig nedslagtning.

  Skumle bagmænd
  Men da Art først har fundet drengen, begynder det at gå op for ham, hvor truet han og drengen er, og hvorfor skumle bagmænd i dén grad er opsat på at få fat i dem.
   

  Et ubrydeligt kodesprog

  Der er tale om et ubrydeligt kodesprog, som bureauet NSA ("No Such Agency") har kreeret til hemmelige formål. Men en dag får bureauet en opringning fra den 9-årige Simon. Han har brudt koden, som ved en fejl var skrevet ind i et opgavehæfte.
   

  Meningsløse mord

  Nu arbejder superbagmanden Nicholas Kudrow på højtryk for at undgå, at andre vil få kendskab til episoden og koden, og mange meningsløse mord følger naturligvis i kølvandet på den magtfulde mand.

  Autistisk temperament
  Imens er Art kommet på lidt af en opgave, men han er fast besluttet på at beskytte drengen, lige meget hvor meget besvær det autistiske temperament måtte afstedkomme.

  Stopfyldt med klichéer
  "Mercury Rising" er stopfyldt med actionklichéer, som det er svært bare at trække på skuldrene ad. Alec Baldwins rolle er umanerlig væmmelig, og næsten alt hvad han siger og gør virker urealistisk.
   

  Flot drenge-præstation

  Som nævnt udgør drengen Simon det mest positive ved filmen. Miko Hughes spiller fænomenalt den meget svære rolle. Bruce Willis' rolle er desværre alt for unuanceret, den er skrevet nøjagtig til ham, så han, uoriginalt nok, kan ligne sig selv fra de fleste tidligere action-roller, han har spillet. Den rutinerede instruktør Harold Becker giver således, trods alle banaliteter, prøver på sit talent.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, USA, Action, Krimi, Drama, Børn på film, 107 min.

  Dansk titel: Kodenavn Mercury
  Instr: Harold Becker Prod: Brian Grazer, Karen Kehela Manus: Lawrence Konner, Mark Rosenthal Baseret på: romanen "Simple Simon" af Ryne Douglas Pearso Foto: Michael Seresin Klip: Peter Honess Mus: John Barry