Nell (1994)

  Uden for lands lov og ret forsøger et par entusiaster at normalisere en indesluttet naturpige.


  ALENE I SKOVEN

  Det er rart endenlig at se noget alternativt fra Hollywood. Men samtidig er det ærgerligt at måtte konstatere, at manuskriptforfatterne til "Nell" ikke har 'turdet' tage skridtet fuldt ud: Historien er ganske enkelt for forudsigelig, og det er synd, for idéen synes fantastisk.

  Alene i skoven
  Midt inde i skoven for foden af en sø bor den unge kvinde Nell helt alene. Hun har lige mistet sin mor, som har været den eneste, hun har talt med i tyve år. Moderen var lam i den ene side af ansigtet og talte derfor stærkt forvrænget. Dette sprog er nu Nells eneste, og det bliver svært for omverdenen at komme ind på livet af hende.
   

  Pigen i skoven

  Lægen Jerome Lovell er den første, der virkelig gør et forsøg på at komme tæt på Nell. Han skaffer en vikar til sin lægepraksis, så han kan vie al sin tid til pigen i skoven. Han søger hjælp fra specialpædagogen Paula Olsen, der også finder tilfældet mere end almindelig interessant og slår sig ned ved tæt Nells hus. Langsomt lykkes det Jerome og Paula at komme ind på livet af Nell. De lærer hendes akavede sprog og begynder at forstå hendes specielle følelser.

  Symptomer på psykisk sygdom
  Men naturligvis kan denne lykke ikke få lov at forsætte for evigt. Inde i storbyen sidder en række specialister og professorer, der mener, at Nell skal indlægges på en psykiatrisk afdeling. Det må og skal være det eneste, der kan "kurere" hende. De ser hende kun, når hun opfører sig mest mystisk og klart viser symptomer på psykisk ustabilitet. Det bliver en hård kamp for Jerome og Paula at få overbevist omverdenen om, at Nell sagtens kan klare sig selv.

  Solid præstation
  Jodie Foster leverer en meget solid men også vanskelig præstation som denne mystiske eneboer fra skoven. Det er afgjort en af hendes bedre roller. Liam Neeson yder hende værdigt modspil med sin naturlige charme, og som Jeromes romantiske modspiller gør Natasha Richardson det glimrende.

  Underfundigt smukt
  I lange perioder er "Nell" en underfundigt smuk film, som man kan blive både grebet og rørt af. Mange smukke naturbilleder forstærker stemningerne og lader tankerne flyve i ro og mag. Ind imellem er der virkelig stof til eftertanke, når historien tillader en smule luft. Slutningen er desværre ikke med til at give luft. Den kvæler snarere det tankevækkende. "Nell" er flot optaget on location i North Carolina.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1994, USA, Drama, 107 min.

  Dansk titel: Nell
  Instr: Michael Apted Prod: Renee Missel, Jodie Foster Manus: William Nicholson, Mark Handley Foto: Dante Spinotti Klip: Jim Clark Mus: Mark Isham
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Foster)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Foster)
  • GG-N - Bedste musik