Pale Rider (1985)

  En fremmed uden navn ankommer til en hjemsøgt landsby og redder indbyggerne fra ydmygelse.


  FARVESTRÅLENDE WESTERN

  Clint Eastwoods smukke "Pale Rider" er en brillant og stilrigtig western, hvori tingene går, som de bør gå. Det går dog kun takket være manden uden navn, der en dag ankommer til en lille guldgraverflække midt i det eventyrlige efterårslandskab.

  Kommer som kaldet
  Han kommer som kaldet: Ikke længe forinden er byen nemlig blevet hærget af en gruppe revolvermænd, der forsøger at få indbyggerne til at pakke og rejse, fordi en pengegrisk forretningsmand mener at kunne finde guld under deres huse.

  Kvalificeret hjælp
  Selvom manden uden navn tilsyneladende er præst, kan han håndtere køller og revolvere, så selv de mest erfarne lejemordere kommer til at ligne amatører. Så da den griske guldboss på ny går i flæsket på landsbyens beboere, har de fået kvalificeret hjælp til at yde god modstand.

  Retfærdighedens præst
  I en spændende, original og egentlig også humoristisk finale sørger manden uden navn for, at byens beboere ikke længere behøver bekymre sig for, om de kan beholde deres jord eller ej. Han er måske ikke præst, når alt kommer til alt, men hvad, han er retfærdig.

  Manden uden sidestykke
  Manden uden sidestykke er Clint Eastwood, der igen både producerer, instruerer og spiller hovedrollen med format. Bruce Surtees' fotografering er smuk, og bagefter husker man især de mange vidunderlige billeder af bjerglandskaber og efterårsløv. Clint Eastwood har som instruktør i det hele taget gjort meget ud af at gøre hvert enkelt billede malerisk fra det actionmættede anslag til den særprægede slutning.

  Stærkt lydbillede
  Filmen har et stærkt lydbillede, hvor mange reallyde ofte får lov at stå alene, ikke mindst de mange skønne lyde af rislende bække og efterårsløv i bevægelse.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1985, USA, Western, Drama, Dyr på film, 113 min.

  Dansk titel: Pale Rider
  Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood Manus: Michael Butler, Dennis Shryack Foto: Bruce Surtees Klip: Joel Cox Mus: Lennie Niehaus
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering