Priest (1995)

  En ung katolsk præst døjer med sin homoseksualitet og må stå model til kirkegængernes rasen.


  TUNG SOCIALREALISME

  Den unge katolske præst, Greg, ankommer til sit nye embede i England, hvor han til at starte med skal opbygge et venskab med sin medpræst og samtidig vinde kirkegængernes tillid.
   

  Store problemer

  Der skal gå længe, inden Greg tør gå i byen og gøre bekendtskaber. Han ved, at det kan koste ham stillingen som præst, hvis han bliver afsløret som homoseksuel, og at det kan give ham større personlige problemer, end han kan magte.

  Dyb splittelse
  Han indleder et forhold til en anden mand, et forhold der til at starte med synes intenst og kærligt, men som med tiden smuldrer på grund af Gregs splittelse mellem sig selv og kirken.
   

  Megen vaklen

  Med megen vaklen forsøger de to at genetablere forholdet og bliver opdaget af politiet og dermed af offentligheden. Præsten er knust og kan slet ikke finde fodfæste. Men hans forstående præsteven forsøger ihærdigt at overbevise Greg om, at Gud ikke ser ned på homoseksuelle, og han tvinger Greg tilbage i prædikestolen.

  En prekær incestsag
  Men det vil sognet ikke finde sig i, og de fleste forlader kirken i protest. Samtidig ved Greg ikke, hvad han skal gøre med den unge pige, der har betroet sig til ham om incest. Hendes far misbruger hende, men Greg kan ikke stille noget op på grund af sin tavshedspligt.

  Dominerende kirke
  Kirken og troen som det dominerende og overvældende element er solidt fremstillet. I dag er homoseksualitet ikke nogen dødssynd set med ikke-kristne briller, netop derfor er det både interessant og afslørende at bruge kirke og tro set i nutidens lys. Alligevel er det så som så med de store sejrshymner i filmen. De svæver kun på et psykologisk plan.

  Hul & langtrukket
  "Priest" er lidt for hul og langtrukket. Der er for meget snak og for lidt bevægelse. Ensartetheden afspejles også i det tekniske, hvor bl.a. fotograferingen er lidt kedelig. Flere smukke, intense naturbilleder kunne have perspektiveret handlingen.
   

  Flot skuespil

  I stedet kan man glæde sig over flot skuespil. Linus Roache er særdeles fremragende som den splittede præst. "Priest" har trods alt et sandt og smukt budskab: Lad kærligheden vinde og ikke kirken.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1995, Storbritannien, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 114 min.

  Dansk titel: Priest
  Instr: Antonia Bird Prod: Josephine Ward, George Faber Manus: Jimmy McGovern Foto: Fred Tammes Klip: Susan Spivey Mus: Andy Roberts
  Priser
  • BERLIN - Teddy (Bedste film)