Primal Fear (1996)

  En advokat får sit livs sag, da han skal forsøge at få frikendt en ung alterdreng. Men drengen er udspekuleret.


  EN USKYLDIG ALTERDRENG?

  "Primal Fear" er en velkonstrueret, stemningsfuld og overraskende thriller. Men ikke kun lidt overraskende - det er en film, der borer sig dybt ind i bevidstheden med geniale og overrumplende drejninger. I en af sine mere vægtige og velinstruerede roller til dato folder Richard Gere sig ud som stjerneadvokaten Martin Vall, der får en svært gennemskuelig sag på nakken.
   

  Forvirret og angst

  Chicagos afholdte ærkebiskop er blevet myrdet, og da en forvirret og angst alterdreng indsmurt i blod omsider indhentes af politiet, synes sagen at være afgjort. Drengen står til dødsstraf, og det ville passe systemet bedst, hvis han kunne blive henrettet uden større postyr.

  En uskyldig alterdreng?
  Men Martin Vall tilbyder alterdrengen sin professionelle advokathjælp, og drengens indtagende generthed med skæve smil og usikker stammen overbeviser gradvist Martin Vall om, at morderen må være en anden.
   

  Fin indlevelse

  Alterdrengen Aaron spilles med fin indlevelse af den unge Edward Norton. Han fortæller Martin om sine pludselige blackouts, og om hvordan han har glemt det meste efter det brutale mord, som han i øvrigt nægter sig skyldig i.

  Drenget generthed
  Martin indfanges ikke helt af Aarons drengede generthed, men tvinger ham ud i nogle ubehagelige krydsforhør i forsøget på at udfordre hans hemmelighedsfuldhed. Men alt tyder på, at Aaron faktisk er en uskyldig, usikker alterdreng.

  Ned med nakken
  Så begynder der dog at ske ting og sager. Blandt andet fordi Martin Valls modarbejder, advokaten Janet Venable, gør alt, hvad der står i hendes magt, for at få Aaron dømt og Martin ned med nakken. (Hun og Martin har engang haft et ikke helt vellykket forhold, som hun kun vil betragte som et one night stand).

  Drastiske metoder
  Martin tvinges til at tage mere drastiske metoder i brug. Ud over at engagere en psykolog, som måske kan arbejde sig lidt dybere ind i Aarons mulige hemmeligheder, finder Martin selv frem til grusomme fortællinger, der viser sig at få stor betydning for sagens udfald.

  Overrumplende afsløring
  Men der er ikke rigtig nogen, der kan blive klog på den unge Aaron - ikke engang tilskueren, og man må vente til sidste minut med at få den fuldstændig overrumplende afsløring.
   

  Overbevisende iscenesættelse

  "Primal Fear" er overbevisende instrueret af Gregory Hoblit. Det er hans spillefilmsdebut efter mange års arbejde med tv. Vi er vidner til en film med masser af spændinger - også på billedsiden. Der er en del kameraindstillinger af virkelig høj kvalitet med svært ekspressionistisk komposition.

  Forskellige ansigter
  Men filmen bæres først og fremmest af de dygtige skuespillere og deres evne til at skjule mange forskellige ansigter.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, USA, Krimi, Thriller, Drama, Mystik, Teenagere, Fængselsfilm, 125 min.

  Dansk titel: Primal Fear
  Instr: Gregory Hoblit Prod: Gary Lucchesi Manus: Steve Shagan, Ann Biderman Baseret på: roman af William Diehl Foto: Michael Chapman Klip: David Rosenbloom Mus: James Newton Howard
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Norton)
  • GG - Bedste birolleskuespiller (Norton)