A Simple Plan (1999)

  Da et par bondske fyre finder et nedstyrtet fly og en kuffert fyldt med penge begynder en desperat kamp for ikke at blive gennemskuet.


  UPOPPET SPÆNDING

  Forfriskende amerikansk thriller. Der er godt med spænding og intensitet i historien - og man hænger på og nyder det i store træk.

   

  Total omvæltning
  I en lille amerikansk flække bor Hank Mitchell og hans kone Sarah. Da Hank en dag tilfældigvis sammen med sin enfoldige bror Jacob og dennes ven Lou opdager et nedstyrtet fly inde i skoven, bliver det begyndelsen til en total omvæltning af de små landsbytilværelser.

  Et kæmpe fund
  Blandt vragresterne ligger en taske med $4.4 millioner. Skal de gemme pengene eller gå til politiet? De beslutter sig for det første. Men det er ikke let for Hank at udtænke en skudsikker plan, når hans medsammensvorne er temmeligt smådumme. De får let talt over sig. Utroligt nok er konen med på planen, og Hank skjuler pengene.

  Alt går galt
  Fra nu af begynder alt at gå galt, og tilværelsen ænder fuldstændig karakter. Dette er skildret på en behagelig, rolig og troværdig måde. Det meste af tiden kan man identificere sig med historien, men der er alligevel nogle småting, der bliver for iøjnefaldende.

  Almoderlige grimasser
  For eksempel er der for meget velvilje fra Sarahs side: Det forekommer ikke sandsynligt, og Bridget Fonda leverer samtidig filmens mest irriterende præstation med en række malplaceret almoderlige grimasser.

  Gennemskueligt plot
  Ligeledes kan man godt blive træt af det lidt for gennemskuelige plot, hvori den amerikanske drøm optræder i skikkelse af nogle millioner i umærkede hundrededollarseddeler. Gudskelov kompenseres der for disse klichéer med herligt skuespil fra især Billy Bob Thornton. Hans karakteristik af den enfoldige Jacob er vindunderlig. Bill Paxton har svært ved at trække det store læs som filmens 'mest begavede'.

  Pæn fotografering
  Den pæne og naturinddragende fotografering er med til at øge intensiteten og skrabe lidt af det værste Hollywood af "A Simple Plan".  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, USA, Japan, Thriller, Krimi, 116 min.

  Dansk titel: En simpel plan
  Instr: Sam Raimi Prod: James Jacks, Adam Schroeder Manus: Scott B. Smith Baseret på: roman af Scott B. Smith Foto: Alar Kivilo Klip: Eric L. Beason, Arthur Coburn Mus: Danny Elfman
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Thornton)
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Thornton)