Sling Blade (1995)

  En psykisk skadet mand løslades fra anstalten og bliver bedste venner med en 10-årig dreng. Men ikke uden konsekvenser.


  TIL TÆNKSOMME VÆSENER

  Et friskt pust: "Sling Blade" er en anderledes og vedkommende film, fortalt i et langsomt og dvælende tempo. Man får rigelig tid til at komme ind i stemningen i en udfordrende film for tænksomme væsener.

  Sidste dag på galeanstalten
  Billy Bob Thornton har instrueret og spiller selv hovedrollen som den psykisk skadede Karl Childers. I filmens begyndelse ser vi ham sidde og stirre ud ad vinduet. Det er hans sidste dag på galeanstalten.

  Angst for friheden
  Efter mange års indlæggelse står han nu for at blive løsladt, en løsladelse han selv ikke er meget for, for han er bange for den store verden udenfor. Engang for mange år siden dræbte den da 10-årige Karl sin mor og hendes elsker med en le, da han greb dem i at bolle på gulvet. Siden har han lært, at man ikke skal dræbe nogen, heller ikke selvom man hader vedkommende.

  Ud i den store verden
  Da Karl udskrives fra anstalten køres han tilbage til sin fødeby. Her skaffer lederen fra anstalten ham et job hos en mekaniker. Karl er ekspert i at reparere maskineri. Det går rigtig fint, folk er søde mod ham, og Karl begynder så småt at lære den store verden at kende igen.
   

  Varme følelser

  Men det er først da han møder den 10-årige Frank Wheatley, at Karl begynder at forstå varme følelser. De to opbygger et rigtig fortroligt venskab, og inden længe er Karl flyttet ind hos Frank og hans flinke mor, Linda.

  Nul-tolerance
  Uheldigvis dominerer moderens bøvede kæreste Doyle i hjemmet, og han lægger ikke skjul på, hvad han mener om Karl: Han er en retarderet idiot, intet værd. I det hele taget kan Doyle ikke tolerere skæve eksistenser. Lindas homoseksuelle ven, Jerry, bliver således også udsat for hård behandling. Så bedst som det så ud, som om Karl skulle klare sig godt i det varme venskab med Frank, så smider Doyle Karl ud af huset mod de andres vilje.

  Vidunderligt skuespil
  "Sling Blade" svømmer i vidunderlige personskildringer i magnifikt skuespil. Man bliver aldeles betaget af Billy Bob Thorntons charmerende, krumryggede Karl, af Lucas Blacks skønne drengesind i Frank, Dwight Yoakams effektive svinskhed i Doyle og James Hamptons usikre, men forstående kærlighed i Jerry.
   

  Flot birollespil

  Også i birollerne finder vi flot skuespil: Læg især mærke til J.T. Walshs birolle som Karls storsnakkende medindsatte på anstalten og Robert Duvall i en meget lille rolle som Karls far.

  Naturlig ærlighed
  "Sling Blade" er smuk i al sin enkelthed: Ingen voldsomt avancerede tekniske finesser, bare ren og skær naturlig ærlighed.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1995, USA, Psykologisk drama, Børn på film, 129 min.

  Dansk titel: Sling Blade
  Instr: Billy Bob Thornton Prod: Brandon Rosser, David L. Bushell Manus: Billy Bob Thornton Foto: Barry Markowitz Klip: Hughes Winborne Mus: Daniel Lanois
  Priser
  • AA - Bedste originale manuskript
  • AAN - Bedste skuespiller (Thornton)