Sphere (1998)

  Under havoverfladen ligger et mystisk skib, formodentlig et 300 år gammelt rumskib, som nu skal udforskes.


  FORTÆTTET UNDERVANDS-GYS

  Lige fra de meget kunstneriske opening credits fornemmer man, at "Sphere" er en film, der er værd at bruge tid på. Allerede hér er man inde i en uhyggelig og meget mystisk atmosfære, der i høj grad vækker interesse: Midt ude over Stillehavet flyver en helikopter med psykologen Norman. Han er specialist i krisebehandling ved flykatastrofer, og han har fået at vide, at det er en sådan, han skal ud til.

  Et enormt vrag
  Men da han er landet på et stort skib og hér møder nogle af sine gamle bekendte, blandt andet en tidligere patient, begynder han at undre sig. Det viser sig, at man har fundet et enormt vrag tusind fod nede under havoverfladen. Vraget er imidlertid ikke et hvilket som helst vrag: Der er tale om et slags rumskib, formodentlig 300 år gammelt, som i al sin vælde, og næsten intakt, ligger urørt på havbunden.

  Eksperter i mørket
  Norman har engang skrevet en afhandling om et 'undervands-monster', derfor er han blevet fløjet til stedet. Inden længe er han med om bord i den ubåd, der skal fragte holdet af eksperter ned i mørket.
   

  Nervepirrende efterforskning

  I det altomsluttende og temmelig uhyggelige mørke begynder nu en nervepirrende efterforskning af det enorme rumskib. Efterhånden viser det sig, at menneskene er oppe imod meget stærke overnaturlige kræfter, der i høj grad bliver en trussel.


  Overraskende drejninger
  "Sphere" har hentet rigelig inspiration fra science fiction-undervandsgyset The Abyss (1989) og fra Alien (1979). Mange spændingselementer synes direkte kopieret, men "Sphere" har også nogle kvaliteter, der er temmelig særprægede. Først og fremmest er historien utrolig raffineret (om end noget svær at tro på), og man er virkelig optaget undervejs af de abnorme drejninger, historien tager.

  Alternativ rollebesætning
  Rollebesætningen er til en vis grad alternativ. Det er herligt at opleve Dustin Hoffman i en så frygt- og kaosomspændt rolle. Han gør det virkelig godt. Sharon Stone er tilpas afdæmpet og svært gennemskuelig. Samuel L. Jackson har en udmærket birolle, der er kilde til mange overraskelser.

  Højt teknisk niveau
  "Sphere" er på et teknisk meget højt plan. Effekterne, både i billede og lyd, er meget imponerende og overbevisende, og det er først og fremmest disse effekter, der gør filmen til en ganske hårrejsende affære.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, USA, Mystik, Drama, Gyser, Skibe på film, 128 min.

  Dansk titel: Kuglen
  Instr: Barry Levinson Prod: Barry Levinson, Michael Crichton, Andrew Wald Manus: Stephen Hauser, Paul Attanasio Baseret på: roman af Michael Crichton Foto: Adam Greenberg Klip: Stu Linder Mus: Elliot Goldenthal