3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Abyss, The
En gruppe dykkere strander på havets bund og møder her et mystisk undervandsgespenst, der prædiker om fred på jord.
HØJDER OG HAVDYBDER
Den canadiske instruktør James Cameron har en sjette sans, der er mere end fuldt udviklet. Det er en sans for action, der nagler tilskueren fast til sædet.

Angsten i højsædet
I "The Abyss" er angsten i højsædet. Dykkere kan dykkere blive grebet af panik med stort P, når de befinder sig flere kilometer under havets overflade og bliver væk fra deres meddykkere. Troen på at overleve kan blive lig nul, når man dykker yderligere en kilometer ned i dybet, indåndende væske og totalt rystende og svedig af dykkersyge.

Panik i dybet
En gruppe professionelle dykkere strander efter en ulykke på havets bund i en ubåd, der kun har ganske lidt ilt tilbage. Da vejret er hårdt oven vande, synes de øverstkommanderende ligeså godt, dykkerne kan bruge ventetiden på noget fornuftigt og tage ud for at undersøge et skibsvrag i nærheden. Flere dykkere bliver sendt ned for at forsøge at muntre de skræmte lidt op. Men alligevel opstår der panik.

Mislykket overnaturlighed
Desværre er manuskriptet tynget af en mislykket overnaturlig dramatik: Midt i dybet lever et forunderligt smukt væsen, der redder den druknende hovedperson ved at skille vandene. Men ikke nok med det: "Dybet" fortæller også den frelste mand, at der ikke bør være krig i verdenen deroppe, og at "det" har reddet mennesket fra en altudryddende oversvømmelse, fordi "det" kender til kærlighed.

Ødelæggende vandgespenst
Hele vejen igennem filmen synes dette overnaturlige vandmandslignende gespenst fjollet og ødelæggende på filmen. Hvis det havde været noget ondt, havde det utvivlsomt givet filmen en ekstra spændingsdimension i stedet for den negative og vamle virkning, det giver her!

"The Abyss" er meget smukt filmet med alle sine miniaturemodeller og undervandsepisoder. Man føler, at man er midt i det hele selv, fordi man i høj grad lever sig ind i de truedes angst.

I 1993 blev en 171 minutter lang version, "The Abyss: Special Edition" lanceret. Forskellige restaurerede scener blev spredt ud over hele filmen men hovedsagelig i den sidste del, inklusive den originale slutning.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Abyss, The

Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7Karakter: 3 ud af 7
Fakta om filmen
1989, USA, Fantasi, 140 min
Dansk titel: Dybet
Instr: James Cameron Prod: Gale Anne Hurd  Manus: James Cameron  Foto: Mikael Salomon  Klip: Joel Goodman  Mus: Alan Silvestri  
Medvirkende:
Ed Harris (Bud Brigman)
Mary Elizabeth Mastrantonio (Lindsey Brigman)
Michael Biehn (Lt. Coffey)
George Robert Klek (Wilhite)
John Bedford Lloyd ('Jammer' Willis)
Chris Elliott (Bendix)
Priser:
AA, Bedste visuelle effekter
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste fotografering
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.