3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

True Lies
Konen ved ikke noget om, at manden fører et ekstremt dobbeltliv med mord som hverdagskost.
FESTLIG ACTION
Dette er en film, der markerer et stilskifte fra holdet bag Terminator-filmene.

James Cameron er igen både manuskriptforfatter, producent og instruktør, mens Arnold Schwarzenegger er hovedrolleindehaver.

Vellykket humor
Der er nok action til at slå de fleste i gulvet, men der er endnu mere vellykket humor. Man skal virkelig mange krampelatteranfald igennem. Det morsomme hænger ofte sammen med den vildt overdrevne liv og død-action.

Fx præsenteres vi for en helt ny udgave af en "biljagt": én mand på motorcykel forfølges af en anden til hest - gennem storbyen og igennem et køkken, et fint selskab og via en elevator op på taget af en skyskraber.

International spion
Schwarzenegger er fin i rollen som Harry Tasker - manden der viser sig at føre et dobbeltliv. I 17 år har han bildt sin kone ind, at han er agent for et computerfirma. I virkeligheden er han internationalt anerkendt spion, og det er hverdagskost for ham at slå mennesker ihjel og være døden nær selv.

Delikat anslag
I filmens meget delikate anslag sendes vi direkte ind i skurkenes hovedsæde. Tasker er sendt ind til festen for at koble et modem til en mangebilliardærs computer, så hans kolleger kan kopiere filer i en vogn ikke langt derfra.

I starten går det stille og roligt, men så opdages han, og helvede er løs. Sent om natten kommer Harry hjem til sin kone, der spørger, hvordan konferencen er gået, og Harry har øvet sig på en løgnehistorie - hvilket han er mægtig god til.

Hun accepterer, at han kommer sent hjem, og at han meget ofte er på "forretningsrejse". Da Harry et stykke længere inde i filmen ved et tilfælde opdager, at konen har en affære (tror han), bliver han helt hysterisk og bruger alle midlerne fra sit arbejde til at spore hende. Mere af handlingen skal ikke røbes her.

God kombi-rolle
Det er en god kombi-rolle, Schwarzenegger hér ses i: Hér kan han demonstrere sine evner som både komiker og actionhelt. Kombinationen imellem action og komedie er helt vidunderlig og så effektiv, at man griner meget.

Action & humor
Mange gange også i high pace-sekvenserne. Et par eksempler: Den før nævnte "biljagt". Schwarzenegger råber "sorry" til næsten alle, han passerer, mens den koldblodige bandit bare kører ind i folk. Læg også mærke til sekvensen, hvor Harry sidder i mørket over for sin kone, der ikke ved, det er ham. Denne sekvens er blandt filmens morsomste. Døm selv!

Med "True Lies" viser James Cameron sig fra en helt ny side, og man må sige, at det er med succes. Han demonstrerer perfekte genreblandingsevner, samtidig med at han bibeholder dén rå og vedholdende action, der er hans egentlige varemærke.

Han har snart en hel række af film med Schwarzenegger i hovedrollen bag sig. Nok fordi at denne mand passer som fod i hose til Camerons film.

Overdrivelser fremmer fornøjelsen
Modsat film af andre genrer, er det næsten nødvendigt i actionfilm med forudsigelighed og vilde overdrivelser. Det er med til at gøre oplevelsen komplet og mere intens.

Livlig & opfindsom
Cameron benytter sig da også af talrige overdrivelser i "True Lies" - overdrivelser der passer uendeligt godt ind i filmens atmosfære - og til Schwarzenegger. Filmen er livlig og opfindsom, morsom og spændende, og så kan Harrys datter vist ikke ønske sig en mere fantastisk genforening med sin far.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
True Lies

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1994, USA, Action, 141 min
Dansk titel: Livsfarlig løgn
Instr: James Cameron Prod: James Cameron, Stephanie Austin  Manus: James Cameron  Foto: Russell Carpenter  Klip: Mark Goldblatt  Mus: Brad Fiedel  
Medvirkende:
Arnold Schwarzenegger (Harry Tasker)
Jamie Lee Curtis (Helen Tasker)
Tom Arnold (Albert 'Gib' Gibson)
Tia Carrere (Juno Skinner)
Bill Paxton (Simon)
Eliza Dushku (Dana Tasker)
Charlton Heston (Spencer Trilby)
Priser:
AAN, Bedste Visuelle Effekter
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.