The Straight Story (1999)

  På en selvkørende plæneklipper tilbagelægger en gammel mand flere tusinde kilometer for at blive genforenet med sin bror.


  DEN STÆDIGE RAD

  Der er her virkelig tale om en ligefrem og ærlig historie. Når man ser David Lynchs rolige "The Straight Story", så har man næsten svært ved at mindes nogen mere ligefrem film.
   

  En overrumplende forandring

  Det kommer bag på alle David Lynch-kendere, der har lært at værdsætte instruktøren for den ultra-eksperimenterende, mørke filmstil, at han pludselig serverer så jordnær en film. Men det er ofte det, der former en stor instruktør: Fornyelse, der kan overrumple publikum engang imellem.

  73-årig på banen
  "The Straight Story" handler om den 73-årige Alvin Straight, som af lægerne er blevet opfordret til at lægge sin livsstil om, hvis ikke han hurtigt skal falde meget af på den.

  Særdeles stædig
  Men som i alle andre henseender er Alvin Straight meget stædig. Han gør, hvad der passer ham. Han bor sammen med sin lidt egne datter Rose, og fører en meget rolig tilværelse ude på det glemte USA-bøhland.
   

  Kold luft skal gøres varm

  Da Alvin en dag hører, at hans bror har fået et slagtilfælde, beslutter han sig for at rejse de mange hundrede kilometer gennem landet for at besøge ham. Der har været kold luft mellem brødrene i ti år, men det vil Alvin nu ændre på - før det er for sent.

  Langfart på plæneklipper
  Alvin har ikke noget kørekort, og da først han har sat sig for at tilbagelægge afstanden på en gammel plæneklipper med anhænger, så er der intet væsen i verden, der kan tale ham fra det igen. Så Alvin bruger flere dage på at klargøre en gammel plæneklipper med en faldefærdig anhænger. Datteren kan kun se nervøst til.

  Små ting med stor betydning
  Dét bliver filmens handling: Alvin kører gennem smukke åbne vidder på sin plæneklipper. Bittesmå ting får således stor betydning i historien, som fx da Alvin får blæst sin hat af af en overhalende lastbil. Hvilken scene - på trods af al stilstand.
   

  Livsbekræftende og kærligt

  På sin vej møder Alvin kun flinke og hjælpsomme mennesker, og det er beskrivelserne af disse møder, der giver filmen lune og kulør. Livsbekræftende og kærligt i al sin enkelhed.

  Smukt og udtryksfuldt
  Kan filmen virkelig bære næsten to timers stilstand? Sådan er der nok nogle, der spørger. Ja, så absolut - hvis man vel at mærke formår at geare fuldstændig ned på niveau med handlingen og nyde de mange smukke og udtryksfulde billeder.
   

  Fremragende Farnsworth

  I hovedrollen ses fremragende Richard Farnsworth, som også i det virkelige liv døjede med hofteproblemer. I birollerne finder vi en række stærke præstationer, både alvorlige og karikerede.

  Helt anderledes
  Stille og roligt, altså. Måske lidt for stille og roligt, hvis man skal finde på noget "ondt" at sige om filmen. Men det er smukt, og det er helt anderledes.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1999, Frankrig, Storbritannien, USA, Drama, Biografi, 117 min.

  Dansk titel: The Straight Story
  Instr: David Lynch Prod: Neal Edelstein, Mary Sweeney, Alain Sarde Manus: John Roach, Mary Sweeney Foto: Freddie Francis Klip: Mary Sweeney Mus: Angelo Badalamenti
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Farnsworth)
  • BD - Bedste amerikanske film
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste skuespiller (Farnsworth)
  • GG-N - Bedste musik
  • GULDB-N - Bedste udenlandske film
  • RB - Bedste amerikanske film