Valmont (1989)

  To aristokrater i det 18. århundrede indgår et væddemål, hvor sex og forførelser er i højsædet.


  STORSLÅEDE BILLEDER

  Filmatiseringer af Choderlos de Laclos' roman:
  Dangerous Liaisons (1998)
  Valmont (1989)
  Cruel Intentions (1999)

  Det er særligt de fantastiske billeder, der fastholder tilskueren i Milos Formans "Valmont". Filmen er baseret på samme roman af Choderlos de Laclos, som lagde historie til Stephen Frears’ mere kendte "Dangerous Liaisons".

  Et pikant væddemål
  To fisefornemme aristokrater indgår et væddemål, der går ud på, at den ene (Colin Firth) skal forføre den 15-årige Tourvel. Det kommer ikke til at gå stille for sig. Det kræver nemlig både snedighed og flirte/score-tricks, og så er det heller ikke helt stuerent sådan at give sig i kast med mindreårige kvindfolk.

  Blændende scenografi
  "Valmont" er intenst spillet og fortryllende flot fotograferet. Tidsbilledet er meget troværdigt i et blændende scenografisk arbejde. Det er Milos Forman, når han er allermest fokuseret på detaljen, samtidig med at det brede perspektiv, som filmen også dyrker, er væsentligt for sammenhængskraften.

   

  Historisk-erotisk stof

  På mange måder er Formans tilgang til det historisk-erotiske stof mere reel end Frears', og stemningen er under alle omstændigheder stærk og opslugende gennem de 135 minutters spilletid. Musikken fylder ikke alt for meget, og den helt store intensitet ligger i skuespillet, der er fuld af indlevelse.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1989, Frankrig, Storbritannien, Romantik, Drama, Historie, Teenagere, 135 min.

  Dansk titel: Valmont
  Instr: Milos Forman Prod: Paul Rassam, Michael Hausman Manus: Jean-Claude Carriere Baseret på: roman af Choderlos de Laclos Foto: Miroslav Ondricek Klip: Alan Heim, Nena Danevic Mus: Christopher Palmer
  Priser
  • AAN - Bedste kostumedesign