Wonder Boys (2000)

  En forfatter med rod i privatlivet får på en enkelt weekend vendt op og ned på tilværelsen.


  STILFÆRDIGT LUNEFULDT

  Instruktøren Curtis Hanson vender tre år efter succesen L.A. Confidential (1997) tilbage med denne hyggelige og lune fortælling om det ualmindeligt almindelige, der pludselig går fløjten på en enkelt weekend.

  Skriveblokering
  Det er skønt endelig at se Michael Douglas ude af "den daglige trummerum" som velfriseret førsteelsker i letløbende thrillers. I "Wonder Boys" spiller han den gråmelerede forfatter, Grady Tripp, der syv år efter sit store romangennembrud endnu ikke har kunnet skrive en efterfølger.

  Hans unge kone har forladt ham, og nu kæmper han i stedet for at vinde elskerinden, Saras, gunst. Dette vanskeliggøres dog henover en weekend af, at en af Gradys elever fra forfatterkurset skyder Saras mands bidske hund.

  Ukontrolerede handlinger
  Eleven, James Leer, har ikke helt kontrol over sine handlinger, og Grady føler, at han må tage sig lidt af ham. Langsomt lærer Grady eleven at kende, en yderst sammensat knægt med et enormt talent for at skrive. Måske han kan give Grady skrivelysten tilbage?

  Helt egen stilfærdig stil
  Filmen er meget tiltrækkende i sin helt egen stilfærdige stil. Scenerne er meget omhyggeligt fortalt og spillet. Der er ikke de store raffinementer i teknikken, til gengæld er der gjort meget ud af at skabe en næsten konstant regnvejrs- eller tøvejrskulisse.

  "Wonder Boys" trækker meget på sine skuespillere, og det er derfor overordentlig vigtigt, at der spilles godt. Michael Douglas tager de fleste stik hjem som Grady Tripp.

  Forbilledligt spil
  Gråhåret med skægstubbe og en særlig skrivekimono, en falmet lyserød skønhed. Douglas' meget afdæmpede spil er forbilledligt, især når han spiller overfor Tobey Maguire og Robert Downey Jr.

  Seksuelt vidtfavnende
  Tobey Maguire har sine øjeblikke som den svært gennemskuelige forfatterspire, men han har ikke helt den gennemslagskraft, man kunne ønske sig. Robert Downey Jr. Er god som seksuelt vidtfavnende forlægger.

  Man kunne have ønsket sig en lidt mindre poleret slutning, der ville have passet bedre ind i den rå og uafklarede helhed.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, USA, Tyskland, Storbritannien, Japan, Drama, Komedie, 120 min.

  Dansk titel: Wonder Boys
  Instr: Curtis Hanson Prod: Curtis Hanson, Scott Rudin Manus: Steven Kloves Baseret på: roman af Michael Chabon Foto: Dante Spinotti Klip: Dede Allen Mus: Christopher Young
  Priser
  • AA - Bedste Sang ("Things Have Changed")
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste klipning
  • GG - Bedste Sang ("Things Have Changed")
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Douglas)
  • GG-N - Bedste manuskript