Danmark er lukket (1980)

  Danmark er blevet erklæret konkurs og er som følge heraf lukket. Danskerne må nu søge tilflugt i andre europæiske lande.


  MISLYKKET MORSKAB

  Et helkikset forsøg på at skabe en europa-kritisk farce: Som en blanding mellem folkekomedie og alvorlig politisk fremtidsvision rammer filmen helt ved siden af både alvor og morskab.

  Danmark konkurs
  Forfatteren Orfeus Jensen kan ikke forstå, at han ikke kan komme hjem til Danmark fra Sverige. En god svensk kammerat kan dog fortælle ham, at Danmark er blevet erklæret konkurs, og at alt, som er dansk, er blevet forbudt ved lov.

  Eftersøgning i Europa
  Derfor må danskerne søge tilflugt i andre europæiske lande. Orfeus er meget frustreret over, at han ikke har hørt fra sin kone, og han påbegynder en lang rejse gennem Europa for at finde hende.

  Lange politiske taler
  Undervejs støder han på lidelsesfæller, blandt andre Ove Sprogøe og Paul Hagen (sidstnævnte holder laaaaange, gabfremkaldende, politiske taler og skal samtidig forestille at være morsom).

  Græsseligt skuespil
  Skuespillet er græsseligt (især Anne Linnet falder noget igennem), historien bliver mere og mere plat og henkogt, næsten evindelig trukket i langdrag af samme melodi med "tankevækkende" tekst af Benny Andersen. Filmen har sine øjeblikke i starten, hvor der er lidt at grine ad, især i forbindelse med danskernes falske tyske identiteter.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024