Et rigtigt menneske (2001)

  Bag muren bor en lille piges "storebror", og da han kommer ud i det virkelige liv, opstår der store problemer.


  TAGET PÅ KORNET

  De danske dogmefilm:
  Festen (1998)
  Idioterne (1998)
  Mifunes sidste sang (1999)
  The King is Alive (2000)
  Italiensk for begyndere (2000)
  Et rigtigt menneske (2001)
  En kærlighedshistorie (2001)
  Elsker dig for evigt (2002)
  Se til venstre der er en svensker (2002)
  Forbrydelser (2004)

  En stærk og nærved sublim dogmefilm, der på helt vidunderlig vis går den moderne danske mentalitet og livsstil i bedene. Der grines og smiles ihærdigt, selv når tragikken lurer om hjørnet, for Åke Sandgrens historie er gennemført ned i mindste detalje.

  Bemærkelsesværdig Kaas
  Nikolaj Lie Kaas' hovedrollepræstation er bemærkelsesværdig. Da han ved et tilfælde, der ikke skal udspecificeres her, havner på gaden helt ubekendt med, hvad livet egentlig går ud på, opstår der store vanskeligheder.

  På asylcenter
  Han bliver påkørt af den superstressede karrieremand, Walter. Da ingen vil kendes ved denne underlige mand med sår på hånden og dumme bemærkninger, kører Walter ham til asylcentret, der hurtigt bliver den navnløses nye hjem.
   

  En arabisk identitet

  Der er visse forhold i historien, der er så komplicerede og raffinerede, at de dårligt tåler omtale, men faktum er, at den uvidende mand bliver "integreret" på asylcentret, hvor han hurtigt henter sig en arabisk identitet under navnet Ahmed.

  Arbejde i skobutik
  Ahmed får arbejde i en skobutik, hvor den ældre indehaver, Stromboli, og hans unge hjælperpige, Tanja, begge har et godt øje til den nye hjælper. Ahmed er meget godhjertet og naiv, så der skal næsten ingenting til, før han kommer til at dumme sig.

  Fatale følger
  Det kan få fatale følger, når han fx leger i bar overkrop med en lille pige under et tæppe eller springer nøgen ud i svømmebassinet til en gruppe børn.

  Slående humor
  Idéen med at føje indvandrerproblematikken ind i denne kringlede historie er fantastisk, og humoren og dobbeltheden er virkeligt slående. Hvis Ahmed siger noget dumt, tror folk bare, det er fordi han er indvandrer og taler dårligt dansk - på dén måde har man meget nemmere ved at acceptere hans naivitet.
   

  Mindeværdige præstationer

  Ud over Nikolaj Lie Kaas leverer også Peter Mygind, Susan A. Olsen og Troels II Munk mindeværdige præstationer. Bedst er Troels II Munk som Ahmeds arbejdsgiver, Stromboli.

  Skøn underholdning
  Der er skøn underholdning på programmet fra start til slut, man lader sig bombardere af velgennemtænkte dobbeltheder og får virkelig set den moderne danske mentalitet og livsstil som i et spejl. Reflekteret i lige dele humor og raffinement.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2001, Danmark, Dogmefilm, Drama, 93 min.

  Dansk titel: Et rigtigt menneske
  Instr: Åke Sandgren Prod: Ib Tardini Manus: Åke Sandgren Foto: Dirk Brüel Klip: Kasper Leick
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD-N - Bedste film
  • BD-N - Bedste skuespiller (Kaas)
  • BD-N - Bedste birolleskuespiller (Munk)
  • RB - Bedste skuespiller (Kaas)