Trainspotting (1996)

  En gruppe stofmisbrugere forsøger at klare skærene i en skotsk storby.


  NÆRGÅENDE, FRÆK OG ÆKEL

  En både vedkommende og nærgående karakteristik af en lille gruppe unge stofmisbrugere i Skotland. I et friskt og nærmest "frejdigt" tempo fortæller instruktør Danny Boyle om disse samfundets udskud, der hver dag kæmper sig igennem en ny portion selvnedbrydelse.

  Ægte og troværdigt
  Enkelte scener er afsindig frastødende og ulækre, men hele tiden er der en mening med galskaben: Det er en ægte og troværdig historie, vi får fortalt, og så er der ingen grund til at lægge fingre imellem fra instruktørens side. Mark Renton er filmens hovedperson, forbilledligt spillet af Ewan McGregor, og det er om ham, alle filmens begivenheder samler sig.

  En kold tyrker
  Han er den eneste i den sluttede kreds, der for alvor formår at gennemføre en kold tyrker, dog kun for at dumpe i stofmisbruget igen. Vennerne Spud, Sick Boy og Tommy vandrer rundt i mere eller mindre konstant påvirket tilstand og er således ikke de bedste forbilleder.

  Udadvendt stil
  Filmen er stærk og udadvendt i sin stil - en rigtig kraftkarl. Det er en anderledes filmoplevelse, der har power nok til at overraske selv den mest forhærdede filmkender.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, Storbritannien, Drama, 89 min.

  Dansk titel: Trainspotting
  Instr: Danny Boyle Prod: Andrew Macdonald Manus: John Hodge Baseret på: roman af Irvine Welsh Foto: Brian Tufano Klip: Masahiro Hirakubo Mus: Georges Bizet, Iggy Pop
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • BD - Bedste ikke-amerikanske film