Vildspor (1998)

  En livstruende syg narkohandler opsøger sin gamle kammerat i Island og konfronterer ham med en fortrængt fortid.


  HOVED- OG HALSLØST

  Instruktørdebutanten Simon Staho har tydeligvis hentet megen inspiration fra genre-artsfæller som De største helte (1997) og Pusher (1996), men har hverken "Pushers" nerve eller "Heltenes" humor.

  Rodet og uskønt
  "Vildspor" er en rodet og uskøn affære, halvanden times stadigt mere meningsløs overdramatik. Skuespillerne japper sig igennem samtlige replikker, imens Islands golde landskaber skamferes åndeligt af Hilmar Örn Hilmarssons minimalistiske strygermusik.
   

  Tilværelsen vendes på hovedet

  Det er historien om danskeren, Mads Mikkelsens Jimmy, der har stiftet familie i Island og lever stille og fredeligt. En dag dukker en af fortidens ikke særligt velkomne "venner" op og vender op og ned på tilværelsen i det islandske.

  Fandenivoldsk
  Kammeraten, Nikolaj Coster Waldaus Ossy, er en skidt karl med en syg humor og en fandenivoldsk indstilling til tilværelsen. Selv ikke Island får lov at gå fri - her skal der også handles med hårde stoffer, og Jimmy drages mere eller mindre ufrivilligt med ind i handelen.

  Historien smuldrer
  Herefter smuldrer historien for alvor. En skaldet islandsk bagmand og hans bredskuldrede bodyguard er for lattervækkende en kliché til sådan en naturbarsk nordisk film. Det største problem ved "Vildspor" er dog stadigvæk, at den ikke kommer ud af stedet og gror fuldstændig fast i et grumset, sortseende dødvande med musikalsk strygersuppe og jappende replikker.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1998, Danmark, Island, Krimi, Drama, 90 min.

  Dansk titel: Vildspor
  Instr: Simon Staho Prod: Henrik Danstrup, Peter Aalbæk Jensen Manus: Nikolaj Coster-Waldau, Simon Staho Foto: Jón Karl Helgason Klip: Anne Østerud Mus: Hilmar Örn Hilmarsson
  Priser
  • RB-N - Bedste skuespiller (Coster-Waldau)
  • RB-N - Bedste musik